НОВИНИ

Здравният министър: Намалява заболеваемостта от COVID-19 в страната

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:29, 21.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Здравният министър коментира, че тенденцията за намаляване на заболелите от COVID-19 в България през последните седмици е трайна.

В Бургас проф. Костадин Ангелов посочи, че липсата на персонал е сред най-тежките проблеми, с които болниците у нас се сблъскват. Днес стана ясно, че медици в болницата в Дулово са подали масови оставки, защото не искат да се грижат за пациенти с коронавирус.

От началото на пандемията около COVID-19 проблемът с липсата на персонал в болниците и най-вече дефицитът на медицински сестри се засилил, призна министърът. Той коментира случая с масовата оставка на 16 медици от общинската болница в Дулово от отделението за лечение на болни от коронавирус, Те искат да работят във Вътрешното отделение.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Аз съм лекар. Винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Аз съм полагал Хипократова клетва. Никога не съм си представял, че мога да избирам своите пациенти и да ги подпирам по някакъв начин. Те работят в Дулово. Те са хора от този град. Този град разчита на тях.

Министър Ангелов обеща, че ще работи за това да върне младите лекари у нас и да запази медицинските сестри в болниците.

"Искаме по-добро заплащане на труда ни. Ако сме достатъчно добре заплатени, няма да работим на по две-три места", категорична е Мария Николова, мед. сестра в УМБАЛ-Бургас.

"Персоналът е в пенсионна възраст. Трудно им е да работят. Заплатите им са 650 лв. Млади хора няма как да привлечем", казва Христина Атанасова, гл. медицинска сестра в УМБАЛ-Поморие.

Здравният министър разясни първата мярка за справяне с проблемите около възнагражденията.

„От 1 август са увеличени цените на всички клинични пътеки с 10%. Ресурсът, който ще влезе в лечебните заведения е изключително висок. Тези пари ще бъдат насочени. В договорите ще пише, че ще бъдат изключително и само за увеличение на трудовите възнаграждения", каза министър Ангелов.

Следващата година министерството ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съставено е наказателно постановление срещу Ваканционно селище „Русалка“ заради таксата достъп
Съставено е наказателно постановление срещу Ваканционно селище „Русалка“ заради таксата достъп
Почина журналистът Иван Цицелков
Почина журналистът Иван Цицелков