НОВИНИ

Здравният министър: Решението ми да не остана след ротацията е твърдо

Според Христо Хинков директорът на "Пирогов" е политическо назначение

Христо Хинков
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:04, 28.01.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо, заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков:

"В петък дойде поредното доказателство, че съм правилно решил да се оттегля, защото след тримесечно забавяне дойде финансовата обосновка от Министерството на финансите за един основен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са ключови и анонсирани още в началото на моя мандат. Връща се с доста неясни аргументи. Това ми дава сигнал, че ще е трудно, дори невъзможно да водя здравна политика, която аз мисля, че е правилна".

Министърът посочи, че иска да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ, но "човекът, който закри тази агенция, сега пише мотивите за отказ от финансова обосновка на този законопроект" По думите му това е човек от финансовото министерство, който преди това е бил заместник-министър в здравното министерство.

Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения:

"Правят се основно политически назначения в система, която не трябва да служи на политиката - става дума за директори на големи болници и директори на РЗИ. Това е голяма грешка".

Министърът изказа мнение, че настоящият директор на "Пирогов" Валентин Димитров също е политическо назначение. Хинков подчерта, че случаят "Даная" не е бил водещ мотив за решението му да уволни директора Димитров:

"Моите аргументи са изцяло свързани със закононарушения. Проверката на АДФИ и на Сметната палата, и на прокуратурата, вероятно, би трябвало да докажат тези твърдения в доклада. Ако не ги докажат, трябва да си отида не само аз, а и този, който е правил вътрешния одит, и експертите, и т.н. Проблемът е, че тези данни се омаловажават на най-високо ниво от председателя на парламентарната здравна комисия. Аз това не мога да го приема, това е безпрецедентно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Чакмаков подаде оставка като член на Управителния съвет на БК ЦСКА
Александър Чакмаков подаде оставка като член на Управителния съвет на БК ЦСКА
Северна Корея е изстреляла няколко крилати ракети, съобщи Сеул
Северна Корея е изстреляла няколко крилати ракети, съобщи Сеул