НОВИНИ

Зеленски: Ситуацията в Донбас остава изключително трудна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:37, 31.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Седмици наред в района на Северодонецк се водят ожесточени сражения. Ситуацията е крайно сложна, градът е подложен на непрекъснат обстрел, каза губернаторът на Луганска област. Според анализатори, ако падне Северодонецк, ще падне и цялата Луганска област.

Според Киев основната цел на Кремъл е да стигне до географските граници на Донбас. Русия продължава да струпва военни и техника и да увеличава натиска върху украинските сили, каза президентът Зеленски в среднощното си обръщение.

Невъзможността за износ на украинско жито води до дестабилизация в световен мащаб, добави още той. Въпреки че преди няколко дни руският му колега Владимир Путин каза, че Москва е готова да улесни износа на зърно от украинските пристанища, посочва Ройтерс.

"Заради блокадата на Русия на нашите пристанища на Черно море и превземането на част от Азовското крайбрежие, не можем да изнесем 22 милиона тона пшеница, която се намира в хранилищата в нашата страна. Това е количеството, предназначено за чуждите пазари и руската блокада на нашия износ всъщност дестабилизира ситуацията в глобален мащаб. Резултатът - в различни държави се повишават цените на храните. Затова и опасността от глад - в Африка, Азия, определени държави в Европа, се увеличава", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Според него отказът на Европа от руски петрол ще бъде от полза за самата нея. Контраатаката на украинската армия в Южна Украйна продължава. Официален Киев прикани жителите на окупираните селища, ако е възможно, да ги напуснат.

Украинските бойци от металургичния завод "Азовстал" ги очаква смъртна присъда, заяви министърът на правосъдието на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Той определи полка "Азов" като терористична организация.

Според него на територията на непризнатата република се намират 2300 бойци от Мариупол. По информация на лидера на Донецката народна република от пристанището на Мариупол, по посока Русия, е потеглил кораб, натоварен с метал. Според Киев подобно действие е равносилно на грабеж.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
253 са новите случаи на коронавирус
253 са новите случаи на коронавирус
Последен ден, в който украинските бежанци могат да останат в хотелите по българското Черноморие
Последен ден, в който украинските бежанци могат да останат в хотелите по българското Черноморие