НОВИНИ

Още европейски страни остават без руски природен газ от утре

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:37, 30.05.2022
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

От утре Нидерландия остава без руски газ, след като компанията "ГазТера", която купува синьо гориво от името на правителството, отказа да плаща в рубли. Доставките спират утре, 31 май, потвърди "Газпром".

Възможно е и Дания да стане поредната европейска страна, лишена от руски природен газ, след като най-голямата датска енергийна компания "Орстед" също отказа да приеме обявената от Москва нова схема за заплащане. И нейният срок за плащане изтича утре.

Компания "ГазТера", в която нидерландското правителство притежава 50%, съобщи, че е решила да не приеме изискванията на Москва за отваряне на две банкови сметки и да плаша в евро, а сумата да се превалутира в рубли. Компанията смята, че така може да се нарушат санкциите на ЕС срещу Русия, а освен това има твърде много финансови и оперативни рискове.

Нидерландия ще потърси другаде близо 2 млрд. куб. метра природен газ, които "Газпром" трябваше да достави до 1 октомври тази година. От "ГазТера" посочват, че не е възможно да се каже предварително какво отражение ще окаже тази ситуация върху търсенето и предлагането на европейския пазар.

Природният газ заема около 44% от потреблението на енергия в Нидерландия, но едва 15% от количествата идват от Русия. Правителството има намерение да края на годината да се откаже от руските изкопаеми горива.

Утре изтича и срокът, в който датската енергийна компания "Орстед" трябва да заплати доставките на руски газ.

"Газпром Експорт" продължава да изисква заплащане в рубли, съобщи компанията.

"Ние нямаме задължения за това по договора и многократно информирахме, че няма да го направим. Има опасност "Газпром Експорт" да прекрати доставките на газ за "Орстед". По наше виждане това ще бъде нарушаване на договора", се казва в изявлението на "Остред".

Спрени доставки на газ - какви са загубите за потребителите?

Датската енергийна агенция посочва, че евентуално спиране на руския газ не би имало последици за страната. Агенцията има план за извънредни ситуации. От Орстед очакват, че ще е възможно да купят газ на европейския пазар и това няма да окаже въздействие върху разходите на компанията.

През 2017 г. Орстед изостави сектора с изкопаеми горива и се съсредоточи върху офшорна вятърна енергия. Компанията обаче запази дългосрочния си договор с "Газпром", който изтича през 2030 г. Миналата година доставките са били 1,5% от газа, който ЕС е внесъл от Русия, и в същото време - над 80% от внесения в Дания природен газ.

Москва няма да може директно да "спре кранчето", тъй като Дания няма пряка връзка чрез газопровод с Русия, посочва Ройтерс. Агенцията отбелязва, че изискването за заплащане в рубли разкрива пукнатини в единния отговор на Европейския съюз към конфликта в Украйна, като някои страни отказват да плащат в рубли, а други намират начини да спазят изискването.

До момента страните със спрени доставки на руски газ са България, Полша и Финландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло утре, на много места с валежи
По-топло утре, на много места с валежи
Един забравен костюм и много надежди - абитуриенти в неравностойно положение отпразнуваха бала си в резиденция "Бояна"
Един забравен костюм и много надежди - абитуриенти в неравностойно положение отпразнуваха бала си в резиденция "Бояна"