НОВИНИ

Зеленски за руските атаки над Украйна: Само абсолютно зло може да причини такъв терор

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:11, 29.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

26 са вече жертвите след вчерашните руски атаки в няколко украински региона, пет от тях са деца. В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски призова за още оръжие, което да помогне на украинската армия да се справи с руските атаки. Рано тази сутрин руски медии съобщиха за голям пожар в резервоар за гориво край Севастопол. Предполага се, че става дума за украинска атака с дронове.

Разчистване на развалините в Уман - украинското градче, които сред най-засегнатите от вчерашните руски атака, продължи през цялата изминала нощ. Само тук жертвите са 23. Изпод отломките са извадени 17 души, от които три деца. Ранените са 18. Данните са на местните власти.

Загиналите в Уман са толкова много защото една от руските ракети попадна в многоетажен жилищен блок. В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски изказа съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите и каза, че само "абсолютно зло може да причини такъв терор."

"Действията на нашите военновъздушни сили още веднъж доказват, че ние можем да спрем терора и да спасим хората само ако разполагаме с оръжие. Въздушна защита, модерни машини, без които въздушната защита не е напълно ефективна. Артилерия, бронирани автомобили. Всичко, което е необходимо, за да осигурим безопасността на нашите градове и села, извън и по фронтовата линия. За да възстановим сигурността на нашите съграждани, които за съжаление, са е в окупираните територии. Но временно. Не можем да оставим никого на руското зло", заяви Зеленски.

В интервю за скандинавски медии Зеленски казва, че планът за очакваното контранастъпление включва и освобождение на Крим. Рано тази сутрин руски медии съобщиха за голям пожар в град Севастопол, който се намира на полуострова. Запалил се е резервоар за гориво, като пламъците са обхванали площ от 1000 квадратни метра, уточнява агенция ТАСС. Вероятно става дума за атака с дрон. Няма данни за жертви. В гасенето на пламъците са участвали 18 пожарни коли и 60 огнеборци.

Украинската страна не е коментирала инцидента. Междувременно руският президент подписа закон, с който се въвеждат по-тежки наказания за тероризъм и доживотен затвор за държавна измяна. Досега максималната присъда за това деяние беше 20 години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брус Спрингстийн тръгна на европейско турне
Брус Спрингстийн тръгна на европейско турне
Плевнелиев: България трябва да помогне на Северна Македония по пътя ѝ към ЕС
Плевнелиев: България трябва да помогне на Северна Македония по пътя ѝ към ЕС