НОВИНИ

Земеделци блокираха главен път заради унищожената от градушките реколта в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 05.09.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Протест заради унищожена от градушките реколта на производители от 15 пловдивски села. Те винят властите повече от природата в този случай, защото след градушката стана ясно, че противоградните ракети в този момент са били спрени заради кацането на натовски самолет в Пловдив. Днес част от унищожената реколта беше изсипана край пътя. Протестиращите производители поискаха ясни ангажименти от страната на държавата и 100% обезщетения за всички.

Стопаните изсипаха край пътя Карлово- Пловдив част от унищожената си продукция. Макар, че преди дни те се срещнаха със земеделския министър Христо Бозуков, който им обеща обезщетения, днес напрежението ескалира отново.

Ето я стоката, сега я изсипваме тук, на кръстовището на гара Калояново, следващият път, всички производители, които сме тук, ако нямаме ясен механизъм как ще бъдем подпомогнати, да не ни спрат обвързаното подпомагане и да бъдем обезщетени по някакъв начин, за да може да продължим следващата година да работим, тази стока ще бъде пред парламента, каза Живко Здравков от село Дълго поле.

Някои от производителите изтегляли подадените към земеделските служби молби за обезщетения.

Ние нямаме никакви конкретни отговори, въобще не сме наясно тези заявления, които минаха и ни описаха щетите какво ще се случи с тях, каза Галина Чернева от село Ръжево Конаре.

На 100% ми е всичко. Въпреки че имам писано на 80 - 90, каза Данчо Борилов от село Калековец.

В 12.00 часа на обяд протестиращите блокираха пътя Пловдив - Карлово, край разклона за община Калояново, като спряха движението за половин час.

Не е основният проблем градушката, основният проблем е човешки фактор. Човекът, който забрани обработването на облаците в същия ден. Независимо какво е било - самолети, прелитащи, кацащи... Всяко едно нещо е можело да бъде пренасочено, за да се избегне тази трагедия при нас, каза Георги Шиков от село Ръжево Конаре.

Производителите заявиха, че няма как да платят на работниците си и те вече ги напускат, за да търсят работа в чужбина.

Искаме да ни бъдат изплатени разходите на 100%, за да можем да продължим да работим следващата година, иначе сме обречени на смърт, каза Живко Здравков.

От Министерството на земеделието днес разпространиха информация за възможностите за обезщетение на пострадалите от градушката стопани. За изплащане на щетите ще бъдат използвани схемата за подпомагане по обвързаната подкрепа и по де минимис. Очаква се средствата да бъдат изплатени в края на тази година и през януари 2022.

Протестиращите производители утре ще се срещнат с президента Румен Радев.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бодлива тел по границите на Латвия и Полша заради мигрантския натиск
Бодлива тел по границите на Латвия и Полша заради мигрантския натиск
Барикади и сълзотворен газ в Черна гора заради интронизацията на Йоаникий
Барикади и сълзотворен газ в Черна гора заради интронизацията на Йоаникий