НОВИНИ

Земеделският министър: Недостатъчна е помощта за България от ЕК след вдигането на забраната за внос от Украйна

земеделският министър недостатъчна помощта българия вдигането забраната внос украйна
Снимка: Министерство на земеделието
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:42, 06.05.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската комисия предлага България да получи около 10 милиона евро помощ заради вдигането на националната забрана за внос на зърно от Украйна. Тези пари са недостатъчни, настояваме за информация от Европейската комисия за методите и начините, по които е смятана тази пропорционалност на средствата, каза министърът на земеделието Явор Гечев. Той участва в откриването на 11-ия национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

"Смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет от помощи от Европа", каза Гечев и припомни, че помощта за страната от първия пакет помощи във връзка с вноса от Украйна, е бил около 16 милиона лева. Той уточни още, че Министерството на земеделието е предложило 27 продукта за обследване до 5 юни, сред които както слънчогледовото масло, така и сухото мляко и меда, които са били завишени като внос през миналата година и тенденцията продължава.

Министърът коментира, че въпросът със сухото мляко е важен, защото за последните два месеца изкупните цени на млякото са занижени с 30 процента, но това не се е отразило на крайната цена в търговските вериги. По думите му, икономиката бързо реагира, когато се качват цените, но е много плаха, при тяхното намаляване.

В България има повече слънчоглед, от този който може да бъде обработен до новата жътва, стоката е над милион тона за три милиарда лева, а жътвата наближава. Министерството на земеделието е медиатор в разговорите между браншовете на производителите и преработвателите – единственият спор е за цени при тези срещи. Българските преработватели на олио декларират, че предпочитат да работят с български слънчоглед, и се надявам ситуацията да се нормализира, посочи Гечев.

Когато има българска продукция, и тя е на по-висока цена, означава, че тя е качествена и се търси. Целта е да се осигури баланс, който да дава сигурност, че когато се купува български продукт, той е с високо качество, коментира Явор Гечев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лил и Рен със загуби в битката за участие в Европа
Лил и Рен със загуби в битката за участие в Европа
Тодор Батков: Финансовото състояние на Левски е много тревожно, но не е фатално
Тодор Батков: Финансовото състояние на Левски е много тревожно, но не е фатално