НОВИНИ

Жълт и оранжев код за проливни валежи утре

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 13.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

След временно спиране днес, в близките дни отново предстоят проливни валежи. Причината - нов средиземноморски циклон, който ще премине през южните части на Балканите.

След слънчевото начало на деня в много райони от страната, в следобедните часове облачността отново ще започне да се увеличава. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, а максималните температури ще бъдат по-високи, в сравнение с вчера, между 12° и 17°.

През следващото денонощие ще има повсеместни валежи от дъжд. Код жълто за значителни количества е в сила в почти цялата страна, а на места в областите с предупреждение от втора степен, са възможни до около 60 - 65 литра на кв. метър.

Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 6° и 11°, но в края на деня в Западна България ще се понижат и дъждът временно ще се примесва със сняг.

И по Черноморието ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Ще продължи да духа умерен вятър от изток-североизток. Вълнението на морето ще остане около 2 - 3 бала.

Облачно и с валежи ще бъде и в планините, но в повечето райони ще са от сняг и ще се образува снежна покривка. В Западна и Централна България количествата ще са значителни и в комбинация с временно силния южен вятър ще има условия за преспи и навявания. Температурите чувствително ще се понижат и максималните ще са от минус 3° на Алеко до 4° в Банско.

Облачно, в повечето райони и дъждовно, ще бъде и на Балканите, като на места в югозападните райони валежите ще са значителни, а в планините дъждът ще преминава в сняг.

Проливни валежи от дъжд ще има утре и в Норвегия, както и в Северна Швеция, където ще вали сняг. Слънчево ще бъде на Пиренейския полуостров, във Франция, също и в Северна Италия, докато на юг ще е дъждовно, с гръмотевични бури.

И у нас в петък и събота валежите ще продължат. В много райони от Централна и Източна България ще са значителни по количество. В неделя ще вали вече главно в Северна България и в планините. Слънчево време и слабо затопляне предстои в началото на новата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След сигнала за насилие: Спират лиценза на Дома за стари хора в "Драгалевци"
След сигнала за насилие: Спират лиценза на Дома за стари хора в "Драгалевци"
"Лъвовете" с първи пълен обрат от три години насам
"Лъвовете" с първи пълен обрат от три години насам