НОВИНИ

Жълт код за опасно горещо време в почти цялата страна днес

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 17.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Код жълто за опасно горещо време в почти цялата страна днес. Максималните температури ще бъдат между 34 и 39 градуса.

Ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, който привечер в Северозападна България ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

След обяд над планините на Западна България ще се развива купеста облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

През нощта валежи и гръмотевици ще има и на места в централните райони.

По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 27 и 30 градуса. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

В планините ще е слънчево, след обяд в масивите от Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, които ще продължат и през нощта срещу сряда. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра - също около 28°.

В сряда и четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт. С ориентиране на вятъра от северозапад, който в Северозападна България временно ще се усили, ще нахлува по-хладен въздух.

Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места от северозапад на югоизток ще има валежи и гръмотевични бури. По линията на преминаващия фронт са възможни локални интензивни извалявания и градушки, с по-голяма вероятност в Рило-Родопската област и Североизточна България.

В източните райони в сряда ще е все още доста топло и през по-голямата част от деня - слънчево. В четвъртък от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява.

Постепенно вятърът ще се ориентира от север-североизток, температурите навсякъде ще се понижат и максималните в четвъртък ще бъдат между 27 и 32 градуса.

В петък и събота ще преобладава слънчево време, с по-значителни временни увеличения на облачността в петък, когато на места, главно в Югозападна България, ще превали и прегърми. Температурите ще са близки до нормалните за последното десетдневие на август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашков в НС: „Филмът на ужасите“ с полицаите биячи е бил известен, но скрит
Рашков в НС: „Филмът на ужасите“ с полицаите биячи е бил известен, но скрит
Джо Байдън: Стоя твърдо зад решението за изтегляне от Афганистан
Джо Байдън: Стоя твърдо зад решението за изтегляне от Афганистан