НОВИНИ

Жълт код за проливни валежи в 14 области от страната в неделя

bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 28.05.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се предупрежденията за значителни валежи днес – в района на Смолян са измерени почти 100 литра на кв. метър, което е повече от месечната норма за месец май. Имаше и райони с градушки.

В близките часове по-значителни валежи и гръмотевици ще има в Северозападна и Централна Северна България. След полунощ в повечето райони явленията временно ще затихнат, но утре отново, главно в Западна и Северна България, ще има валежи, локално интензивни и значителни по количество, придружени от гръмотевични бури, а на места и от градушки.

Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 22° в крайните северозападни райони до 32° в Южна България, в комбинация със силен, вече югоизточен вятър.

Предимно слънчево ще бъде времето по Черноморието, но в следобедните часове на отделни места по северното крайбрежие ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури ще са между 19 - 22°. Температурата на морската вода е от 16° до 21°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

И в планините валежи и гръмотевици ще има валежи и гръмотевици, главно в масивите от Западна България и Стара планина. Ще духа умерен, временно силен югоизточен вятър, а максималните температури слабо ще се понижат.

Дъжд и гръмотевични бури се очакват и в много райони на Балканите, с изключение на южните, както и на много места в Европа. В по-голямата част от континента се предстои и захлаждане.

У нас в началото на новата седмица максималните температури ще се повишават, а вероятността за валежи намалява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощни бури и градушки удариха различни части на страната (Обзор)
Мощни бури и градушки удариха различни части на страната (Обзор)
Дамян Дамянов разкри от кого е получил помощ при спасените две дузпи срещу Царско село
Дамян Дамянов разкри от кого е получил помощ при спасените две дузпи срещу Царско село