НОВИНИ

Жълт код за значителни валежи в Източна и Североизточна България

bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 03.12.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Силен вятър от запад – югозапад продължи да духа и през изминалата нощ. Най-ветровито беше в планините, като на връх Мусала поривите бяха неизмерими, а над 80 км/ч достигаха във Враца и Ахтопол. На морския бряг сутрешните температури бяха и най-високи – на места до 19 градуса.

Започналите от северозапад валежи от дъжд до края на деня ще обхванат и крайните югоизточни райони, ще са придружени и с гръмотевици. На места в Източна България количествата ще са значителни и в 12 области там има издадено предупреждение от първа степен жълт код, а за 6 от областите в Североизточна България предупреждението е и за условия за виелици и навявания.

Привечер и през нощта срещу понеделник дъждът там и в планинските райони ще преминава в сняг, ще се образува и тънка снежна покривка. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Ще нахлува студен въздух и към 14:00 часа днес температурите ще са от 5°-6° в северозападните райони и София до около 20° в югоизточните, където преди обяд ще продължи да духа югозападен вятър.

В югоизточната половина от страната валежите ще продължат и през нощта и утре до към обяд, в планинските и североизточните райони ще са от сняг, в останалите места - от дъжд. Вятърът ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България, временно силен от запад-северозапад и с него в районите със снеговалеж ще се създават условия за виелици. До около обяд валежите почти навсякъде ще спрат, а вятърът ще отслабне, Максималните температури ще са между 2° и 7°, в крайните югозападни райони - малко по-високи.

И в планините до около обяд валежите от сняг ще спрат. Ще духа до умерен, по билата - временно силен вятър от запад-северозапад.

Във вторник ще е почти без валежи, но в низините ще е мъгливо. Минималните температури ще са под нулата, до минус 4° - минус 5°.

В сряда и четвъртък ще бъде предимно облачно, отново се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планинските райони от сняг, но в петък валежите бързо ще спрат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима български плувци ще участват на европейско първенство в малък басейн
Петима български плувци ще участват на европейско първенство в малък басейн
Кирил Десподов пред БНТ: Лудогорец отново ще бъде шампион (ВИДЕО)
Кирил Десподов пред БНТ: Лудогорец отново ще бъде шампион (ВИДЕО)