Кулинарният фестивал с благотворителен базар "Да споделим Никулден" се проведе за 11-и пореден път във Варна. В него със свои щандове, заредени с кулинарни изкушения, участваха ученици, студенти и ресторантьори.
Фестивалът бе със състезателен характер, а всички ястия се продаваха с благотворителна цел - в помощ на възрастни хора.
Учебни заведения и ресторанти показаха своето майсторство за 11-и пореден път. Председател на журито на кулинарния фестивал беше шеф Петър Йоргов, който каза, че младите кулинари в България имат желание да се развиват.
Младите кулинари се включиха активно и представиха новите тенденции в готвенето.
"Най-модерното в момента е цвеклото. Първо сме го изпекли, после мариновали, направили сме чудесен дресинг от грейпфрут, портокал, лимони, масло. Стана чудесно", каза Иван Радев от Професионалната гимназия по селско стопанство "Иван Владимиров Мичурин" в Долни чифлик.
Опитните готвачи казват, че кулинарията непрекъснато трябва се развива, за да покрива желанията на хората.
"Новите тенденции са повече регионалност, по-изчистен дизайн на ястията и най-вече - здравословното хранене", каза Желязко Каракажев, шеф-готвач и преподавател в Колеж по туризъм – Варна.
Освен, че впечатлиха посетителите на фестивала със своите умения, младите готвачи подпомогнаха хората от дом за възрастни хора в града.
Вижте прякото включване на Деян Михайлов