НОВИНИ

Жена от Варна не успя да гласува на местния вот - името ѝ липсвало от списъка

Изискванията за гласуване по настоящ адрес са различни за различните видове избори

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
20:03, 21.10.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

На фона на изключително ниската избирателна активност във Варна - една избирателка сигнализира, че не е успяла да гласува на частичните местни избори, тъй като името ѝ не фигурирало в списъците.

Справка в сайта на ГРАО показва, че варненката Росица Колева трябва да гласува в същата секция, в която е упражнила правото си на вот на предходните парламентарни избори. Въпреки това от ОИК - Варна отказват да я допишат в списъка.

Росица Колева е сред избирателите, които винаги упражняват правото си на вот. На частичните местни избори обаче остава неприятно изненадана.

"Бях абсолютно спряна да гласувам, без да ми бъде обяснена причината защо липсвам в този списък. Защо на предходни избори съм можела да гласувам в тази секция, а сега не мога?"

Колева прави справка в ГРАО, където е посочено, че трябва да гласува в същата секция, в която е упражнилата правото си на вот и на предходните парламентарни избори.

"По списъците на ГРАО, ако се вгледате в самата справка, тя отговаря, но за парламентарни избори", обясни Олга Томова, секретар на Общинска избирателна комисия - Варна.

Защо се е получило разминаването? Росица Колева е регистрирана по настоящ адрес от 4 години. Въпреки че пребивава на него повече от 6 месеца, законът не ѝ дава право да гласува на местни избори, ако няма подадено заявление за гласуване по настоящ адрес поне 14 дни преди датата на вота.

"Срокът беше до 12 октомври за подаване на заявление. Проблемът е, че хората не правят разлика между това да имаш регистрация по настоящ адрес и да можеш да гласуваш по настоящ адрес", каза Олга Томова, секретар на Общинска избирателна комисия - Варна.

Искането за гласуване се отправя писмено до районното кметство или чрез електронно заявление до интернет страницата на ГРАО. Изискването обаче важи само за местните избори и не всички хора са наясно с различните изисквания.

"Тя ще има право да гласува само за парламент, но не и за районен кмет" - така председателят на ОИК-Варна уточни казуса с Росица Колева.

От ОИК призоваха гражданите, които ще гласуват по настоящ адрес, да проверят изискванията за това преди изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проевропейски протест в Тбилиси дни преди изборите в Грузия
Проевропейски протест в Тбилиси дни преди изборите в Грузия
Арда спечели гостуването си на ЦСКА 1948 в последния мач от кръга
Арда спечели гостуването си на ЦСКА 1948 в последния мач от кръга