НОВИНИ

Жена, заразена от лекарката в "Пирогов" – почина. Други 5 са в болница

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 12.06.2020 (обновена)
7116
Чете се за: 01:03 мин.
Здраве

Окръжната прокуратура в Кърджали започна проверка срещу 28-годишната лекарка от "Пирогов" заради възникването на две огнища на зараза с COVID-19.

За четири дни в областта бяха регистрирани 17 случая на заразени, като само от последното денонощие болните са 11.

Към момента е ясно, че 15 са били контактни с лекарката от община Черноочене, която работи в София.

Съмненията са, че тя е укрила информация за здравословното си състояние, както и за контактните й лица.

"Колежката е споменала, че няколко дена преди това е била с повишена температура. Явно не е сметнала, че е коронавируса или нещо подобно, и поради тази причина не е отишла да се изследва. Не е дала точна и ясна информация за контакти и къде е била, а и кого е посетила. Изготвено писмо и то ще бъде изпратено до прокуратурата", обяви д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ - Кърджали.

Така се появяват две огнища на заразата - едно в община Черноочене и друго в белодробното отделение на болницата в Кърджали, което е поставено под карантина.

"Днес ще изследват още по-широк кръг хора, които са имали контакти с лекарката. Пет от лицата са хоспитализирани в момента в болницата, едното от тях е в средно-тежко състояние, останалите са по-скоро в леко. За съжаление имаме и починал човек в община Черноочене, 75-годишна жена, контактна на лекарката", посочи Никола Чанев, областният управител на Кърджали.

Освен първоначално откритите вчера - лекарка и санитарка от отделението, няма други заразени, съобщиха здравните власти в Кърджали.

"Всички колеги от отделението са изследвани, всички са с отрицателен PCR тест. Всички пациенти, които са в отделението в момента, също са изследвани, всички са отрицателни", допълни директорът на кърджалийското РЗИ.

Очаква се белодробното отделение да започне да работи нормално още тази вечер. Опасенията сега са за появата на нови огнища, заради големият брой завръщащи се от Турция, след като южната ни съседка отвори границите си. Всички пристигащи от там подлежат на 14-дневна карантина.

Автор: Валя Атанасова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на петрола падат заради втората вълна на зараза
Цените на петрола падат заради втората вълна на зараза
МВнР: Испания признава изтекли български лични документи
МВнР: Испания признава изтекли български лични документи