НОВИНИ

Жените под пагон: Какви задачи изпълняват в армията

Николай Минков
от Николай Минков
20:47, 08.03.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Една чисто мъжка професия, тази на професионалния военен все повече е предпочитана от жените. Николай Минков се срещна с две от тях по време на тактическо учение с бойни стрелби край Казанлък на артилеристи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Редник Анелия Моллова е от 3 години в армията. Тя е младши оператор на радиолокационна станция. Нейната задача е да разузнава за подвижни цели на противника като пехотни подразделения и превозни средства и да предава техните координати в центъра за управление на огъня:

"Армията ми дава много добри преживявания - да преоткрия себе си, да науча много нови неща. Интензитетът на работа е много добър, адреналина. И да работиш на тази станция е удоволствие и смятам, че съм си попаднала на мястото."

А старши сержант Теодора Николова е повече от 20 години в армията. В момента тя е командир на екипаж на подвижен пункт за управление на огъня "Вулкан". Не скрива, че армията е била младежката и мечта:

"Всичко малко започна като на шета, тъй като бях на 18 години и по пътя на баща ми, който също е бивш военен и така реших да вляза. В последствия разбрах армията колко дава сигурност. Харесва ми работата. Армията учи на много - на дълг, на работа в екип, отговорност."

И двете дами признават, че ако трябва сега да изберат професионален път, той отново ще бъде в армията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини - 08.03.2024 г., 20:50 часа
Спортни новини - 08.03.2024 г., 20:50 часа
Локомотив Пловдив постигна класически успех в домакинството си на Етър
Локомотив Пловдив постигна класически успех в домакинството си на Етър