НОВИНИ

Стачки, шествия и референдум в международния ден на жената в Европа (СНИМКИ)

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:34, 08.03.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Днешният празничен ден е белязан от шествия, протести и конференции в много страни по света.

Обща стачка за правата на жените се провежда в цяла Италия

В страната стачкуваха служителите в образованието, здравеопазването и в много производствени сектори. В Рим, Милано и всички големи италиански градове бяха организирани шествия от профсъюзи и женски асоциации.

"И до днес на някои интервюта за работа ни питат дали сме обвързани, имаме ли деца или не, дали бихме искали да ги имаме. Това е незаконно, това са въпроси, които не могат да се задават, защото са свързани с личната сфера. И едва ли същите въпроси се задават на нашите колеги мъже", категорична е протестираща жена.

Наред с искането за равно заплащане на работещите мъже и жени, демонстрантите подчертаха необходимостта от по-ефективни политики срещу домашното насилие и убийствата на жени.

Правото на аборт беше вписано в Конституцията на Франция

Хиляди се включиха в шествие в Париж. Като знак за силна подкрепа за правата на слабия пол ,Франция вписа гарантираното право на аборт в Конституцията си навръх Международния ден на жената.

Снимки: БТА и БГНЕС

Мярката беше гласувана от френските законодатели по-рано тази седмица, а церемонията за подпечатване на поправката с преса от 19-и век формализира влизането й в сила.

В същото време, 500 майки призоваха Националното събрание към по-голяма защита на децата жертви на кръвосмешение. Сред активистките е и бившата първа дама Карла Бруни.

Референдум в Ирландия за ролята на жените и семейството

В Ирландия се провежда референдум за осъвременяване на статута на жените и семейството. Допитването е за промяна на член в конституцията от 1937 г., който постановява, че ролята на жената е съсредоточена в дома. Избирателите трябва да посочат дали всички в семейството за отговорни за грижите вкъщи.

Освен това на референдума, трябва да се реши дали бракът трябва да остане централен елемент на семейството или други "трайни отношения" също могат да представляват семейство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив постигна класически успех в домакинството си на Етър
Локомотив Пловдив постигна класически успех в домакинството си на Етър
Изчезнала ли е пътната карта за изграждането на "Турски поток"?
Изчезнала ли е пътната карта за изграждането на "Турски поток"?