НОВИНИ

9 месеца на власт: Денков и Габриел искат да продължат изпълнението на приоритетите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:00, 08.03.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът и вицепремиерът в оставка - Никоай Денков и Мария Габриел, заявиха обща воля да продължат изпълнението на приоритетите по управленската програма и през следващите 9 месеца. В подробен отчет за свършеното до момента, направен пред целия кабинет и медиите, те подчертаха, че заедно ще направят всичко възможно, за плавен преход след ротацията, с минимални сътресения.

40 проведени заседания, над 600 решения и над 300 постановления е приел кабинетът "Денков - Габриел". Акцент в отчета беше поставен върху работата на правителството за овладяване на инфлацията, подкрепата за земеделските стопани, ръста на доходите и инвестициите. Във външнополитически план беше отчетено приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода, което се очаква в края на март, а във вътрешнополитически - промените в Конституцията и борбата с корупцията. И Николай Денков, и Мария Габриел се похвалиха с конструктивния тон в работата помежду им и обещаха той да продължи и през следващите 9 месеца.

"България има политическа визия и тя е много ясно, трябва да стане нормална европейска държава с високи доходи, ниско неравенство, подходяща среда за бизнеса, грижа за хората и привлекателна за инвеститори и за българи, които искат да се върнат у нас", заяви Николай Денков - министър-председател в оставка.

"Бранд България - нека заедно превърнем България в запазена марка. Дълги години основната ни цел беше членството в ЕС и НАТО, днес нашата единствена цел е тя - България", заяви Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи в оставка.

Отговориха с дипломатичен тон на въпрос на БНТ, оценката им за кои министри се различава сериозно, за кои са на едно мнение, и с кои Мария Габриел би работила като бъдещ премиер.

"На този етап това, което е важно да продължим и да бъдем съгласни по принципите, приоритетите и след това да стигнем до персонален състав. За нас е важно да бъде отчетено свършеното, да има голяма яснота затова къде има забавяне, заедно да намерим причините за ускоряване и с тази рамка да отидем на преговори", отговори Мария Габриел.

Тя ще остане вярна на правилото, че мълчанието е злато, докато преговорите не приключат.

"Имаме цялата основа, цялата предварителна информация, цялото разбиране, както на сложността, така и на важността на процесите, които се случват в България, за да влезем конструктивно в преговори и да излезем с конструктивен резултат", каза Денков.

Николай Денков остро разкритикува опозицията, но и част от партиите от управляваща некоалиция, че нагнетяват напрежение и разделение обществото:

"Защо? Защото съединението прави силата, разделението ни прави слаби."

Денков и Габриел коментираха и защо отчитат членството ни в Шенген по въздух и вода като сериозен успех на кабинета:

"Всеки може да прецени дали една чаша е на половина пълна или на половина празна, но когато си много жаден, аз лично предпочитам да е на половина пълна, отколкото да е изцяло празна."

"Всеки, който е запознат с дипломацията, знае, че тази първа крачка ни приближава до финалната линия."

снимки: БТА

Утре Мария Габриел и Николай Денков застават начело на преговорите за бъдещата ротация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съперничество за пример
Съперничество за пример
Двама мъже са задържани за схема за измами в интернет
Двама мъже са задържани за схема за измами в интернет