НОВИНИ

Женският ни национален отбор по волейбол е на четвъртфинал на европейското първенство

женският национален отбор волейбол четвъртфинал европейското първенство
bnt avatar logo
от БНТ
00:29, 28.08.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Женският национален отбор на България по волейбол се класира за четвъртфиналите на европейското първенство. Тимът ни се наложи в петгеймов мач над Словакия с 3:2 (16:25, 17:25, 25:19 25:20, 15:9) във Флоренция.

На четвъртфиналите във вторник от 19:00 ч. момичетата на Лоренцо Мичели ще срещнат тима на Нидерлания, който отстрани състава на Швейцария.

Националките отбелязаха лошо начало. Тимът ни тръгна неуверено и под напрежение. От другата страна на мрежата Словакия стартира освободено и взе инициативата в свои ръце.

Словакия поведе ударно с 4:0, увеличи на 12:5, а в средата на гейма разликата от седем точки се запази (16:9). Да края на гейма националките ни не успяха да затруднят опонента и Словакия спечели първия гейм с разлика 25:16.

Втората част повтори началото на първия гейм, а съперника ни поведе с 3:0 и 6:2. Мичели прибягна до смени, като на полето се появи Вангелия Рачковска в посрещане. Това се оказа положително и нашите се съвзеха. Посрещането бе стабилизирано и българския тим се доближи до точка 10:11. Високата блокада на Словакия обаче продължи да бъде стена за атаката ни и Словакия отново се откъсна с 15:11. Мичели продължи да търси оптималния състав, който да окаже съпротива, като прибягна до нови рокади с три състезателки едновременно. В игра се появиха разпределителката Мирела Шахпазова, диагоналът Мерелин Николова и Елена Бечева в посрещане. Словакия обаче продължи да натиска и не показа колебания нито за момент, като запази разликата и спечели втория гейм с 25:17.

В третата част Мичели върна титулярния състав, а нашите най-сетне показаха добро начало и поведоха с 3:1, а след това увеличиха на 9:5. Увереността започна да се връща, играта потръгна и тимът ни увеличи разликата на седем точки 17:10. Тимът на Словакия загуби своя ритъм и започна все по-често да греши и зае ролята на догонващ. До края ситуацията се запази и България наложи волята си след блокада на Бечева за 25:19.

Успехът даде криле и нашите взеха инициативата още от самото начало на четвъртата част. България поведе с 11:7 и 15:10. Словачките опитаха отново да атакуват и намалиха до точка 18:19. Нашите обаче запазиха концентрация и не допуснаха обрат. Българките спечелиха гейма на 20 точки за равенството 2:2.

Тайбрекът започна отлично за тима на България, който поведе с 4:0, а след това и с 8:3 при смяната на полетата. Блокада действаше неумолимо за съперничките, като България поведе с 14:7 и изпусна два мачбола, преди Петя Баракова да реши всичко с находчива игра на мрежата.

Най-резултатна в мача бе Радостина Маринова, която завърши с 21 точки. Мира Тодорова добави още 11 за успеха.

Карин Шундерликова реализира 17 за Словакия, 15 добави Карин Палгутова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със слънчево време започва новата седмица
Със слънчево време започва новата седмица
Нидерландия победи Швейцария и ще спори с България на четвъртфиналите на европейското по волейбол за жени
Нидерландия победи Швейцария и ще спори с България на четвъртфиналите на европейското по волейбол за жени