НОВИНИ

Жертви на руска атака в Харков

Ще получи ли Украйна помощ от САЩ?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:03, 10.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко седем души - сред тях две деца и шестмесечно бебе, са загинали след руска атака в Харков. Информацията е на местните власти.

Кадри от близкия до границата с Русия град показват десетки горящи жилищни сгради. При нападението е ударена бензиностанция и това е причина за мащабния пожар.

Нанесени са сериозни щети по гражданската инфраструктура не само в Харков, но и в предградията. По данни на генералния щаб в Киев, в ранните часове на днешния ден са свалени 23 от пуснати 31 дрона.

__________________________________________________________________________________________________

Ако запасите на Украйна от боеприпаси за въздушна отбрана не бъдат попълнени в най-скоро време, сривът на фронта е неизбежен, се казва в публикация на "Ню Йорк Таймс".

Съвсем скоро украинската армия няма да може да отвръща на руските контраатаки, предупреждават експерти. Ето защо предоставянето на военна и финансова помощ е от ключово значение за Киев. Това беше и основният акцент в разговорите между германския канцлер Олаф Шолц и американския президент Джо Байдън във Вашингтон.

По думите на Байдън Конгресът ще бъде виновен за "почти престъпно пренебрежение", ако не успее да приеме финансиране за Украйна. Той благодари на германския канцлер за неговото лидерство в осигуряването на германска военна помощ за Украйна.

Според германския канцлер Олаф Шолц, в крайна сметка Конгресът ще одобри такова решение:

"Президентът даде ясно да се разбере, и ние сме съгласни, че ако Конгресът не успее да постигне решение за отпускане на допълнителна помощ за Украйна, това ще застраши способността й да се защитава. Затова и двамата сме твърдо убедени, че трябва да се действа сега, но също така сме уверени, че Конгресът на Съединените щати в крайна сметка ще вземе такова решение."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски преодоля квалификациите за първия старт от Световната купа по ски скок в Лейк Плесид
Владимир Зографски преодоля квалификациите за първия старт от Световната купа по ски скок в Лейк Плесид
Отменят грипната епидемия в област Пазарджик
Отменят грипната епидемия в област Пазарджик