НОВИНИ

Жертвите в Турция и Сирия продължават да растат - вече са над 28 000

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:05, 12.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В засегнатите от мощните трусове райони в Турция се надига гняв. Причината - властта не успява да се справи със ситуацията. Липсва техника, логистичните проблеми са огромни.

На места се стигна до размирици, увеличават се сигналите за мародери. Германска и австрийска спасителни групи спряха работата си заради напрежение на местата, където работят.

Обвиненията към Европейския съюз, че не предоставя помощ на Сирия, са неоснователни, твърдят в Брюксел.

Кирикхан, провинция Хатай, на седмия ден от бедствието германски спасители временно спряха работа след информация за улични сблъсъци и стрелба. Според един от мениджърите това е съвсем нормален процес.

"Имаме леко влошена обстановка по отношение на сигурността. Шест и повече дни са минали от бедствието. Става дума за много типичен процес - започва да има напрежение. Това се дължи частично на факта, че свършват запасите - водата, храната, и хората започват да ги търсят. Хората постепенно започват да губят надежда и надеждата се превръща в гняв", заяви Стивън Байер, ръководител на екип.

Ще възобновим работа веднага след като турските власти изяснят ситуацията, обещават спасителите. За кратко работя спря и австрийски екип, но след това възобнови дейността си. Болката и отчаянието отстъпват място на въпросите.

"Няма такова нещо като бетон - повечето е пясък. Тази сграда и тези отсреща се сринаха в първите секунди на земетресението. Този блок беше шестетажен - оцеляха трима от над 130", допълни Фикрет, жител на Нурдаа.

Турските власти не докладват за размирици в засегнатите от труса райони, но президентът Ердоган коментира сигурността и призна, че е имало случаи на мародерство.

В Турция, въпреки сложните отношения между Анкара и Атина, пристигна гръцкият външен министър Никос Дендиас, който беше посрещнат от колегата си Мевлют Чавушоглу. Дендиас ще посети гръцките спасители.

Тъгата на Мустафа е безкрайна. В Джандарис, Сирия, той е изгубил цялото си семейство, всичките си братя, сестри, братовчеди - общо около 50 души.

"За мен животът вече няма смисъл. Иска ми се да бях умрял с децата си", споделя Мустафа.

Разчистването на отломки и търсенето на оцелели продължава, но ако бъдат намерени това ще е истинско чудо.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Има такъв народ" и НДСВ се регистрираха за изборите
"Има такъв народ" и НДСВ се регистрираха за изборите
Пловдив е сред 10-те най стари градове в света
Пловдив е сред 10-те най стари градове в света