НОВИНИ

Зимни бури наводниха обширни райони в Северозападна Европа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:23, 04.01.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Обширни райони на Северозападна Европа са под вода след серия зимни бури, дошли от Атлантическия океан. Стихията донесе обилни валежи от дъжд и сняг, които паднаха върху вече прогизналата почва. Скандинавският полуостров беше скован от екстремен студ. В шведско арктическо селище регистрираха температурен рекорд за януари за последния четвърт век - минус 43,6 градуса.

Придошлите води в Северна Франция започват бавно да се оттеглят, но редица райони остават потопени. Стихията засегна общо пет департамента, най-тежко Па дьо Кале и Арден. Водата заля центъра на град Арк в Па дьо Кале. Преминаващата оттам река Аа, за която е обявена Червена тревога, е достигнала пиковото си равнище снощи.

За пресичане на улиците в Арк са осигурени гумени лодки и трактор. Общо 1300 жители на Па дьо Кале са пострадали от наводненията, наложила се е евакуация на 371 души. Около 500 все още са без електричество. В рамките на два месеца районът се наводнява за втори път след проливни дъждове през ноември.

"Първия път си мислех, че е просто лош късмет. Повторението обаче удря морала и портфейла. Питаме се как ще се справим", коментира Антони Ришвен - жител на гр. Арк.

Скъсана дига след пороите във Франция и Белгия наложи частична евакуация край нидерландския град Маастрихт.

Аварийни екипи издигат временни импровизирани бентове срещу водната стихия в Северна Германия. Канцлерът Олаф Шолц инспектира обстановката в провинция Саксония-Анхалт.

Засегнати от наводнения след проливни дъждове през последните дни са и Северен Рейн-Весфалия на Запад, както и Тюрингия на изток. Пострадали са стотици фермери в Долна Саксония.

"От град Олденбург ни наредиха да се евакуираме в гимназията в Еверстен, но не мога да оставя фермата. Трябва да се грижим за коне и други животни, не е толкова просто", каза Йенс Ровер - фермер.

Прогнозите са дъждовете в Северна Германия да продължат и през следващите дни.

Бурята Хенк предизвика наводнения, прекъсвания на електрозахранването и смущения в транспорта във Великобритания. На места бяха регистрирани ветрове със скорост 150 километра в час. Изтръгнато дърво отне живота на 50-годишен мъж в автомобил в Западна Англия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов: Фернандо Алонсо много ме подкрепя и знае какво ще е най-добре за мен
Никола Цолов: Фернандо Алонсо много ме подкрепя и знае какво ще е най-добре за мен
Адриан Андреев се класира за полуфиналите на двойки на тенис турнира в Оейраш
Адриан Андреев се класира за полуфиналите на двойки на тенис турнира в Оейраш