НОВИНИ

Златен и сребърен медал за девойките на България на турнир по художествена гимнастика в Естония

златен сребърен медал девойките българия турнир художествена гимнастика естония
Снимка: БФХГ
bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 24.02.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България за девойки спечели златен и сребърен медал на международния турнир по художествена гимнастика "Miss Valentine 2023" в Тарту (Естония). Ансамбълът стана шампион в многобоя, а отборно България се класира на второ място.

След много силна игра в композицията с 5 топки и оценка от 31.500 точки България взе титлата при ансамблите. Отборът в състав Ванеса Емилова, Ева Емилова, Андреа Иванова, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Цветейоана Пейчева беше безапелационен, получи оценка от 31.500 точки и не остави никакъв шанс на съперниците си.

Вчера момичетата на Кристина Илиева и Жанина Иванова допуснаха грешки в композицията с 5 въжета и бяха оценени с 23.450. С общ сбор от 54.950 точки обаче българките стигнаха до златото в многобоя и ще играят на финалите и на двата уреда в събота.

Втори се класира ансамбълът на Литва със 47.600, а трети са представителките на домакините от Естония с 47.350 точки, които вчера бяха първи, но днес допуснаха груби грешки.

България в състав Елвира Краснобаева, Никол Тодорова, Дара Стоянова и Дара Малинова спечели сребърния медал в отборната надпревара при девойките. След първия състезателен ден възпитаничките на Райна Тошева и Ася Иванова също заемаха второ място. След съчетанията с бухалки и с лента днес България събра 234.200 точки и спечели среброто.

Титлата завоюва Украйна с 236.600, а на трето място е Казахстан с 222.200 точки.

Никол Тодорова си осигури място и на двата финала в неделя. С оценка от 31.150 точки на бухалки, която е първа по сила, тя е сред осемте финалистки, а на лента беше оценена с 30.050, втори по сила резултат. За финалите се класира само по една гимнастичка от държава.

Дара Стоянова получи оценка от 29.750 точки на бухалки и 24.950 на лента.

Така Елвира Краснобаева ще играе на финалите на обръч и топка, а Никол Тодорова ще се бори за медали на бухалки и на лента.

Съдия за България в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова, която беше в панела за трудност с тяло.

Турнирът продължава утре с финалите при ансамбли девойки и с многобоя при жените с участието на националките Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и Татяна Воложанина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският писател Сергей Лебедев: Русия носи колективна отговорност за войната в Украйна
Руският писател Сергей Лебедев: Русия носи колективна отговорност за войната в Украйна
Владимир Зографски преодоля квалификациите в ски скока на Световното първенство
Владимир Зографски преодоля квалификациите в ски скока на Световното първенство