НОВИНИ

Златна монета с тегло 1 килограм ще бъде продадена на търг във Великобритания

златна еднокилограмова монета
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:57, 28.11.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Кралският монетен двор на Великобритания обяви търг на редки колекционерски монети. Сред тях е златна еднокилограмова монета "Зверовете на кралицата", чиято предварителна оценка е почти 112 000 долара, се казва в изявление на Кралския монетен двор.

"Над 300 монети са на търг, части от британската история, които са оценени от нумизматите на монетния двор", се посочва в изявлението на Кралския монетен двор.

Монетата "Зверовете на кралицата" изобразява кралица Елизабет II (1926 - 2022), заобиколена от реални и митични животни, включително лъв, грифон, сокол, бик, йейл (подобен на козел митичен звяр с рога), хрътка, дракон, еднорог и кон. Дизайнът на една от 16-те такива изсечени монети е вдъхновен от 10-те каменни статуи с техни подобия, които са били монтирани по пътя на Елизабет II за церемонията по коронацията ѝ в Лондон през юни 1953 г.

Говорителката на монетния двор Клеър Макленън каза: "Възпоменателната колекция от монети "Зверовете на кралицата" на Кралския монетен двор е популярна, откакто първата монета с лъв беше представена през 2017 г., и оттогава се радва на постоянен успех сред колекционерите по целия свят".

Друга перла от лотовете е монета от 50 пенса (2009 г.), посветена на 250-годишнината на Кралските ботанически градини (Kew Gardens) и оценена на 7500 щатски долара. Тя изобразява 50-метровата Китайска пагода, построена през 1761 - 1762 г. по проект на придворния архитект Уилям Чеймбърс. Преди 14 години са изсечени 629 такива златни монети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превалявания от дъжд и силен вятър на места в страната
Превалявания от дъжд и силен вятър на места в страната
Управителят на БНБ: В Бюджет 2024 има разминавания между фискалната и паричната политика
Управителят на БНБ: В Бюджет 2024 има разминавания между фискалната и паричната политика