НОВИНИ

Златни медали за ученици от Бургас на международна олимпиада в Казахстан

златни медали ученици бургас международна олимпиада казахстан
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 14.01.2024
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Слушай новината

Отборът на Природо-математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков” в Бургас спечели пълен комплект медали от международната Жаутиковска олимпиада в Казахстан. Тя се проведе от 8 до 13 януари.

Златен медал по математика спечели Ангел Христов, среброто взе Петко Лазаров, а бронзът- Ванеса Калинова. Успех за гимназията има и в направление "Физика", където Георги Костадинов успя да стане трети в света, като получи бронзов медал. На състезанието в Казахстан те бяха заедно с техния учител и ментор Ганка Вътева.

Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика е ежегодна международна олимпиада за ученици, която се провежда ежегодно в Алмати, Казахстан. Това е нейното поредно 20-то издание, като в престижното състезание участват едни от най-добрите гимназисти на специализирани физико-математически училища.

Целта на състезанието е да се популяризират науките математика, информатика и физика, да се развива международното сътрудничество и да се установят приятелски връзки между специализираните училища по цял свят.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лара Гут-Бехрами стигна до юбилейна победа №40 за Световната купа
Лара Гут-Бехрами стигна до юбилейна победа №40 за Световната купа
Едмонд Назарян ще се бори за бронз от рейтинговия турнир в Загреб
Едмонд Назарян ще се бори за бронз от рейтинговия турнир в Загреб