НОВИНИ

Звездна подкрепа - знаменитостите, които застанаха зад Камала Харис и Доналд Тръмп

И големият въпрос - има ли значение за изхода от вота подкрепата на известните?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:27, 18.10.2024
Чете се за: 19:27 мин.
По света
първи телевизионен дебат камала харис доналд тръмп надпреварата белия дом
Снимка:
Слушай новината

Когато политиката срещна Холивуд. Не, не говорим за Доналд Тръмп и участието му в "Сам вкъщи 2". В много държави (включително у нас) често се приема като проява на лош вкус, ако популярна личност публично изрази пристрастията си към дадена политическа сила. В Съединените щати обаче това по-скоро е въпрос на чест.

Да си демократ или републиканец - разделителната линия, която не подмина и света на шоубизнеса. С надеждата да наклонят везните в полза на своя фаворит - Харис или Тръмп, десетки певци, актьори, телевизионни водещи, спортисти и други казаха "Гласувай за него/нея".

Доналд Тръмп вече е доказвал, че може да печели избори. Проучванията дават почти равни резултати между него и Харис. Но и с просто око едно нещо е видно - звездите и то тези от най-висока класа, които симпатизират на Камала, са в пъти повече от онези, застанали зад Тръмп.

Камала Харис и огромният звезден отбор

Вероятно е приятно, когато Джордж Клуни те харесва, а Бионсе те припознае до степен дори да ти разреши да използваш музиката ѝ в кампанията си. И дори да не слушате Тейлър Суифт, едно нещо не може да бъде отречено за певицата - в момента тя е сред най-харесваните и популярни изпълнители. И когато застане зад теб, очакванията са това да направят и милионите ѝ почитатели. Или поне част от тях.

Да погледнем отблизо списъка със знаменитостите демократи:

  • Джулия Луис-Драйфус

Какво е общото между Джулия Луис-Драйфус и Камала Харис? И двете са вицепрезиденти на САЩ. Е, Драйфус влиза в тази роля в продължение на 7 сезона на сериала "Вице", но по един или друг начин и двете имат за задача да си изградят образа на силната жена, първата жена на този пост, която при нужда, може и да заеме най-високия пост в държавата. От една "г-жо Вицепрезидент" на друга - това е и причината да сложим на първо място заявената подкрепа от страна на Джулия Луис-Драйфус на първо място.

  • Джордж Клуни

Брилянтен актьор, мъж, в когото са влюбени жени от няколко поколения, но и съпруг на прочута активистка и адвокат, не на последно място - силен глас на Демократическата партия. Джордж Клуни от години е ярка звезда не само на холивудския небосклон, но блести и по време на кампаниите за президентските избори. Актьорът даде гласа си за предизборните видеа на Джо Байдън, но в последствие използва трибуната на "Ню Йорк Таймс", за да публикува есе, в което призовава настоящия американски президент да не се бори за преизбиране. Макар и да не е заявявал категоричната си подкрепа за Харис, актьорът даде да се разбере, че за него няма нищо по-важно от това Тръмп да НЕ става президент отново. Колкото до призивите на немалка част от демократическата общност именно Джордж Клуни да бъде издигнат за кандидат-президент... звездата тактично запази мълчание.

  • Дженифър Лорънс

Носителката на "Оскар" е пределно ясна защо иска Камала Харис да стане президент - по думите ѝ, тези избори ще предопределят дали жените в САЩ ще имат правото сами да решават какво да правят с телата си и в частност - дали да направят аборт. И за нея изборът е ясен - Харис и Уолц.

  • Брус Спрингстийн

Музикантът е един от хората, които по-късно обявиха своите предпочитания. Един от най-влиятелните американски рок изпълнители публикува видео в профила си в Инстаграм, в което обяви подкрепата си за тандема Харис - Уолц и казва: "Те имат визия за тази страна и тя е всички да бъдат равни и уважавани, независимо от своята раса, религия, етническа принадлежност или сексуална ориентация".

  • Тейлър Суифт

Поп-принцеса с кънтри елементи. Непоправима романтичка, която издава албум след албум, посветени на поредната неуспешна връзка. Тейлър Суифт не е за всеки вкус, но през 2024 г. фактите са неоспорими - тя е най-голямата звезда в Съединените щати, билетите за нейните концерти се разпродават за минути, огромният брой хора на едно от събитията дори предизвика земетресение. Не е изненада, че всички очакваха да чуят какво ще каже Суифт. Около подкрепата на певицата имаше и немалко полемика, след като в социалната мрежа X бяха разпространени фалшиви публикации, според които тя подкрепя Доналд Тръмп. Милиардерът също сподели поста и каза "приемам!". Е, оказа се, че Тейлър Суифт далеч не симпатизира на републиканците и скоро след това взриви интернет с публикацията си, в която призовава своите почитатели да се интересуват по-активно от изборите, да се регистрират за гласуване и да направят своя информиран избор за кого ще пуснат своя вот. Обясни и защо нейният избор категорично са Камала Харис и Тим Уолц и се подписа с "бездетна дама с котки", иронизирайки изказване на кандидата за вицепрезидент на републиканците Джей Ди Ванс.

  • Бионсе

"Кралица Би" - поп и R'n'B звездата е сред най-влиятелните жени отвъд Океана не просто на музикалната сцена, а в целия шоубизнес. Макар да не е казвала публично за кого смята да гласува, Бионсе ясно показа предпочитанията си, позволявайки на Камала Харис да използва песента ѝ Freedom за предизборните си видеа.

  • Робърт Де Ниро

Легендарният актьор е сред най-яростните противници на Доналд Тръмп. Нюйоркчанинът често казва, че се срамува, че с милиардера са родени в един и същи град. Не пропуска и да отиде пред съдебната зала тогава, когато бившият президент се изправя пред съда. Унищожителната му критика и възхвалите за Камала Харис са сред най-знаковите звездни заявки по време на тази кампания за Белия дом. Оттеглянето на Байдън Де Ниро нарече "акт на жертвоготовен патриотизъм".

  • Опра Уинфри

Телевизионна водеща, медиен магнат, една от най-влиятелните жени в Съединените щати, която десетилетия наред доминира в телевизионния ефир. Подобно на Камала Харис Опра Уинфри е жена, проправила път на много други след себе си - Уинфри е първата дама, която е не просто водещ на популярно телевизионно ток шоу, но и негов продуцент. Тя е и първата чернокожа със собствена продуцентска компания, дълги години държи и титлата за най-високоплатено лице от телевизионния екран. В пика си нейното предаване ежедневно се гледа от над 15 млн. души. Без изненади - Опра Уинфри е силен глас и в редиците на популярните демократи.

  • Марта Стюарт

Няма как да не споменем другата гранд дама в американския ефир - Марта Стюарт. Жената, която вече няколко десетилетия е пример за идеалния дом, градина и кулинарни умения, е повече от институция в Съединените щати. Преди месец в телевизионно интервю тя заяви, че нейният избор за президент е Камала Харис, а аргументът ѝ: "Искам президент, който не мрази Ню Йорк и не мрази демокрацията".

  • "Бели мъже за Харис"

Кампанията на демократите имаше за цел да покаже и че не всички бели мъже в САЩ са привърженици на Доналд Тръмп. Така се роди и движението "Бели мъже за Харис", което беше подкрепено от редица популярни американци, които с доза самоирония казва: "Стигнахме до момент, в който да си бял мъж в Америка, звучи почти обидно, но не всички сме толкова лоши". Сред тях са актьорите Марк Хамил, Джеф Бриджис, Джоузеф Гордън-Левит, продуцентът Джей Джей Ейбрамс, певците Джош Гробан и Ланс Бас. В 4-часов разговор по Zoom звездите успяха да съберат на 4 млн. долара за кампанията на демократите.

  • "Комици за Харис"

Подобно на "белите мъже" - прочути комедийни актьори активно се включиха в кампанията на демократите и отново чрез онлайн събитие в Zoom набраха голяма сума за кампанията. Сред тях са Бен Стилър, Джейн Фонда, Джон Стамос, Ед Хелмс.

Доналд Тръмп и прочутите му привърженици

Кънтри певци, телевизионни водещи, кечисти и, разбира се, Илън Мъск. Списъкът със симпатизантите на Доналд Тръмп. Както вече споменахме - републиканецът не е лишен от подкрепа, но в редиците на неговите прочути почитатели трудно ще откриете повече от 5 - 6 истински звезди (извън пределите на САЩ). Но пък онези, които го харесват, го правят пламенно:

  • Илън Мъск

Ексцентрични милиардери, които не се страхуват да правят провокативни изказвания - Доналд Тръмп и Илън Мъск, са дуо, чиято взаимна симпатия не изненада никого. Изпълнителният директор на "Тесла", "Спейс Екс" и социалната мрежа Екс отдавна не крие, че споделя идеите на бившия американски президент. Знаково беше решението му да позволи триумфалното завръщане на @therealDonaldTrump в Екс, след като предишното ръководство на бившия Туитър беше забранило достъпа до социалната мрежа на републиканеца заради публикации, определени като слово на омразата.

Мъск не е единственият виден представител на Силициевата долина, който подкрепя Доналд Тръмп, но със сигурност е най-щедрият - тази седмица стана ясно, че милиардерът е дарил над 75 млн. долара за кампанията на републиканеца. Преди седмици Тръмп пък каза, че ако спечели изборите, Илън Мъск ще бъде част от кабинета му. Присъства и на първия митинг на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания - мястото, където през юли беше извършен опит за убийство на бившия президент.

Неотдавна в интервю за бившия водещ от Фокс (и също симпатизант на Тръмп) Тъкър Карлсън, Мъск се пошегува, че ако републиканците не спечелят, вероятно с него е свършено.

@tuckercarlson

Elon Musk weighs in on what will happen to him if Trump loses.

♬ original sound - Tucker Carlson

  • Дейвид Сакс

Бившият главен изпълнителен директор на PayPal и един от водещите предприемачи и инвеститори в компании за интернет технологии - Дейвид Сакс също е сред онези, които твърдо застават зад Доналд Тръмп. Предприемачът, който е и популярен автор, публикува редица статии, в които хвали Владимир Путин и обвинява Джо Байдън за това, че войната в Украйна продължава вече близо три години.

  • Кание Уест

Рапърът и продуцент, който към днешна дата предпочита да бъде наричан Йе, е сред най-противоречивите фигури в американския шоубизнес. Отношенията между Уест и Тръмп имат своите върхове и спадове - през 2018 г. рапърът беше сред най-големите привърженици на тогавашния президент. Двамата се срещнаха и в Белия дом, където Кание се появи с характерната за привържениците на Тръмп червена шапка с козирка с надпис "Да направим Америка велика отново" и приключиха срещата си с приятелска прегръдка. Тази година обаче Уест (известен с провокативните си публикации онлайн) очевидно прекрачи прага на търпението на своя някогашен приятел - първо - със заявката си, че смята да се кандидатира за президент и би се съгласил Тръмп да е негов вицепрезидент, но най-вече - със серия антисемитски постове, които републиканецът осъди публично. Стигна се до там, че Доналд Тръмп препоръча на Кание Уест "да потърси професионална помощ" визирайки психологическото му състояние.

Дейна Уайт

Президентът на веригата за смесени бойни изкуства UFC Дейна Уайт също е сред привържениците на Доналд Тръмп и дори го нарече "най-силният и устойчив човек на този свят". Уайт беше и човекът, който представи на сцената Тръмп по време на конвенцията на републиканците - роля, която обикновено е поверена на член на семейството на кандидат-президента.

Хълк Хоган

И докато сме на вълна силови спортове - легендата на кеча Хълк Хоган роди един от най-емблематичните моменти по време на кампанията тази година. От сцената на конвенцията на Републиканците, Хоган нададе боен вик, обяви, че обожава Тръмп и разкъса потника си.

  • Прочути бащи на още по-прочути дъщери

Понякога политиката сее раздор в семействата и два от най-емблематичните примери са тези за бащите на Анджелина Джоли и Лейди Гага.

От години отношенията между Джон Войт и дъщеря му Анджелина Джоли са силно обтегнати. Оказа се - не и без намесата на политически различия - Войт е републиканец и то симпатизант на Тръмп, а Джоли, макар и да избягва да коментира публично възгледите си, е показвала подкрепата си за демократите.

Разминавания по въпросите за политиката има и между певицата Лейди Гага и баща ѝ Джо Джерманота. Той е симпатизант на Тръмп, а тя харесва либералните идеи и демократите. Макар да са от различни лагери, когато през януари 2021г. Гага пя по време на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис, баща ѝ каза "изключително много се гордея с нея и нямам търпение да я видя на сцената".

  • Кид Рок

Кънтри певецът Кид Рок е фен на Доналд Тръмп още от времето, когато той за първи път обяви, че планира да се кандидатира за президент. Неотдавна на предизборно събитие промени и текста на една от песните си, така, че да възхвалява Тръмп.

  • 50 Cent

Името на 50 Cent напоследък нашумя покрай скандала с Пи Диди и фактът, че Фифти е сред малкото знаменитости, които открито говорят за обвиненията спрямо Диди. Той, обаче, се оказа и симпатизант на Доналд Тръмп - или поне такива сигнали изпрати, след като в първите дни след покушението срещу милиардера, 50 Cent сложи лицето на Тръмп на обложката на албума си.

Лил Уейн

Друг рапър, който публично заявява подкрепата си за Тръмп, е Лил Уейн, чието истинско име е Дуейн Майкъл Картър младши. Той и още 140 души бяха помилвани от Доналд Тръмп в последните му дни като президент. Рапърът беше заплашен от 10 години затвор заради нелегално притежание на оръжие.

Снимки: БТА

Има ли реален ефект върху изхода от вота подкрепата на звездите?

Ако сте останали с нас до края на статията, е време и да потърсим отговора на въпроса, който вероятно всички си задават. Краткият отговор е - и да, и не. Според проучване на "Ню Йорк Таймс", заявките на звездите могат да наклонят везните, но по време на първичните избори, когато няколко кандидати се борят да бъдат номинирани съответно от демократическата и републиканската партия.

През август изследване на Харвардския университет показа, че звездната подкрепа създава у гласоподавателите усещане, че и те са част от изборния процес и помага за това дори неизкушените от политиката да се поинтересуват от вота.

А за любителите на статистиката - след призива на Тейлър Суифт към почитателите ѝ да се поинтересуват от изборите и да се регистрират, за да имат право да гласуват, над 400 000 души са отворили линка към правителствената интернет страница, публикуван от нея. За сравнение - средният брой посетители на същата страница във всеки друг ден, е около 30 000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слани, сутрешни мъгли, но и постепенно затопляне в близките дни
Слани, сутрешни мъгли, но и постепенно затопляне в близките дни