НОВИНИ
руското външно министерство извика българския посланик москва
Манипулативно

Пушкин, Лермонтов и Гогол са махнати от матурите в Русия, твърдят онлайн публикации

Проверката на факти на БНТ установи
Ива Стойкова
от Ива Стойкова 15:23, 02.10.2023

Класиците продължават да се изучават, но в по-малките класове, което не значи, че непременно ще бъдат махнати от изпита

Публикация във Фейсбук, предизвикала 1900 реакции, 676 коментара и 291 споделяния, твърди, че руските класици са изключени от матурите в Русия.

Твърди се, че произведенията на Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Николай Гогол и други класици от златния век на руската литература са премахнати от единния държавен изпит в Русия. Твърдението се основава на публикуван конспект на изпита в "Рособрнадзор".

Конспектът е разгледан в детайли от изданието "Новая газета Европа", което забелязва, че в него липсват освен вече цитираните класици, но изобщо творци от 18 и първата половина на 19 век. Сред тях са още Денис Фонвизин, Гавриил Державин, Василий Жуковский, Александр Грибоедов. За сметка на това за подготовката за матурите е включен авторът на "Млада гвардия" Александър Фадеев и други произведения от времето на Втората световна война.

Тази информация предизвиква вълна от възмущение от страна на руски учители, учени и общественици в социалните мрежи:

"Възмущението на учителите по руски език и литература в цялата страна не може да се опише с думи... Това е вид саботаж срещу руската култура", пише учителка в социалната мрежа.

Според учителите промените означават, че учениците няма нужда да четат Пушкин, Гогол и Лермонтов, защото това няма да се отрази на оценките им.

След бурната реакция идва опровержение от руската служба за образование "Рособрнадзор". Обяснението е, че учебната програма е така структурирана, че от 5-и до 9-и клас се изучават споменатите автори, а в 10-и и 11-и клас се изучават творци от втората половина на 19-и до началото на 21-ви век, но в задачите от матурата се изискват сравнения и с други периоди, включително времето, през което са творили Пушкин и другите класици.

Министърът на образованието Сергей Кравцов също дава обяснение в телевизионно интервю, а агенция ТАСС цитира официалното съобщение на неговото ведомство.

"Разпространената по-рано информация за изключването на произведения на Жуковски, Грибоедов, Пушкин, Лермонтов, Гогол и други от задачите на Единния държавен изпит не отговаря на действителността", се казва в съобщение на Министерството на образованието на Русия.

Това не е единствената сериозна промяна в учебните програми за тази година. През август в Русия бяха представени нови учебници по история за 10 и 11 клас, според които руските войници са спасили мира през 2014 г. при анексирането на Крим, а основната цел на Запада е дестабилизирането на Русия.

С новите учебници се работи от началото на тази учебна година, която започва на 1 септември. Тези промени също са отразени в конспекта по история за предстоящите матури. Сред въпросите има такива, свързани с войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция".

Заключение:

Твърдението е манипулативно. Промени в конспекта за матурите в Русия през настоящата учебна година действително има и те са публикувани официално на страницата на руската служба за образование "Рособрнадзор".

Промените засягат както изпита по литература, така и по история, като са включени въпроси и автори от новата история на Русия. Това не означава, че учениците не трябва да четат руските класици, но изучаването им е в по-малките класове, гласи официалното опровержение.

Факт е обаче, че Пушкин, Лермонтов и Гогол липсват от черновата на конспекта за матурите в Русия.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Проектът е финансиран от Европейския съюз по договор номер: 101083730 - BROD. Документите в него отразяват възгледите единствено на независимия консорциум и Комисията не носи отговорност за използването на поместената информация

This project has received funding from the European Union under Contract number: 101083730 — BROD. This document reflects the views only of the independent Consortium, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein. 
Поискай проверка