НОВИНИ

Поне 142 машини са извадени от изборния процес

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 02.04.2023
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Поне 142 машини са извадени от изборния процес. Една част от тях - заради проблем с флаш-паметта, но основната част - заради проблеми с хартиените ролки.

Освен за десетки машини с дефект, са получени и сигнали от избиратели, които твърдят, че са насочвани от членовете на секционни избирателни комисии по какъв начин да дадат своя вот - с хартия или с машина.

Малко след старта на изборния ден в 66-а секция в София вече се налага да потърсят помощ.

"Просто изкара това нещо, след което даде, че няма хартия на самата машина на екрана. Реално хартия има. Оказа се, че самата хартия, която е новата хартия, е доста по-тежка и не пада напълно в улея", разказа Таня Станева, председател на 66-а секция.

Гласовете на двама души изглеждат по този начин и се налага да гласуват втори път, за което ще бъдат писани специални протоколи.

Проблемът там вече е отстранен, за разлика от същия проблем в 25-а секция, район "Илинден".

"Ролката е малко по-широка и клатушка, докато на предишните избори ролката беше по-тънка и нямаше такива проблеми", споделя Методи Николов, секретар на 25-а секция, район Илинден.

Затова в 25-а секция минават на хартиени бюлетини.

В тази секция обаче избирателите настояват да гласуват машинно и когато машините спират периодично, се образуват опашки от недоволни

В над 50 секции в 23-а РИК именно хартията се оказва проблемна. Машините или разпечатват празни бюлетини, или отказват да разпечатат каквото и да е.

"Идва техникът, по някакъв начин проблемът е отстранен временно и след известно време той отново се появява. След първите 5 случая изпратихме имейл и чакаме указания от Централната избирателна комисия дали тези избиратели могат да гласуват повторно и какво да се случи с тези с бюлетините, на които няма отпечатан вот", каза Полина Витанова, секретар на 23-а РИК.

"Тази хартия е различна. Тя е хартия, на която не са проведени всичките необходими тестове - така, както би трябвало да е при такъв отговорен процес. Когато се разпечата протокол в РИК-овете, по-късно ще излезе, че има несъответствие и това ще доведе до едно голямо недоверие сред неразбиращите хора към машините", смята Стоил Цицелков от Обществения съвет на ЦИК.

От ЦИК обаче смятат, че хартията не би трябвало да е причина за проблема.

"- Хартията е същата по вид и изисквания. Ние представихме на печатницата на БНБ сертификатите за вида хартии, изискванията за грамаж, и другите изисквания, каквито има към такава хартия. Сертификатите се предоставят от "Сиела" по обществените поръчки, които досега сме правили и всъщност е определяна "Сиела" за изпълнител.

- Защо тогава има толкова дефектирали машини?

- Не мога да отговоря на този въпрос. На този въпрос ще отговори фирмата, на която е възложено изпълнението", заяви Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Отговорът на "Сиела" днес - по договор не могат да коментират каквито и да е казуси от изборния ден.

По темата работят: Татяна Йорданова, Карина Караньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души са задържани в Сливен за търговия с гласове (ВИДЕО)
Двама души са задържани в Сливен за търговия с гласове (ВИДЕО)
Ивайло Иванов завюва бронз на турнира от Големия шлем по джудо в Анталия
Ивайло Иванов завюва бронз на турнира от Големия шлем по джудо в Анталия