НОВИНИ

1 лев е изкупната цена на късни сортове череши в Кюстендилско

1 лев за късни сортове череши е изкупната цена в Кюстендилско. Началната цена е с 40 стотинки по-висока от миналогодишната, което се дължи на прогнозната слаба реколта. За ранните череши цената е 60 стотинки, но продукцията е значително по-слаба, отбелязаха изкупвачи.

bnt avatar logo
от Оля Архипова
20:20, 06.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Над 100 са офицално разкритите пунктове в Кюстендилско за изкупуване на череши. Местата, определени за продажба на плодовете на едро пустеят не само около града, но и край масивите в селата, установи репортерският ни екип. Последиците от дъждовете и лошото време вече са факт, казват търговци.

Вергил Николов - изкупвач: "Пунктът в събота го отворихме, около обяд, вече трети ден днеска, череши слабо се продават. Хората изчакват, не искат да ги берат. Всеки гледа да поозреят малко да си намерят по-добър пазар."

Първоначална цена от 1 лев за килограм късни череши не е предлагана от години. Миналата година изкупуването продукцията стартира от 60 стотинки за килограм, а в разгара на кампанията достигна 70.

Вергил Николов - изкупвач: Черешите са малко, може цената да се задържи малко, но времето е лошо и може да ги развали и цената ще падне сигурно."

Разкритите пунктове в региона са по-малко от миналата година. Стопаните не прибират реколтата заради лошото и дъждовно време, което според синоптиците се очаква да продължи и в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Плевнелиев се срещна със студенти в Софийския университет
Президентът Плевнелиев се срещна със студенти в Софийския университет
БАН: Икономическите процеси в аграрния сектор са парадоксални
БАН: Икономическите процеси в аграрния сектор са парадоксални