НОВИНИ

10 години от фалита на инвестиционната банка "Лемън Брадърс"

Днес се навършват 10 години от колапса на инвестиционната банка "Лемън Брадърс". Тази годишнина напомня на хората как може да се сгромоляса пазарът, когато инвестирането в него стане мода. Какво научихме за тези десет години и може ли да се очаква подобен срив при новата инвестиционна мода - пазара за криптовалути?

bnt avatar logo
от Мартин Велев
08:44, 15.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

15 септември 2008-ма. В Съединените щати балонът на ипотечните кредити се спука след фалита на Лемън Брадърс. Заради рискови сделки. Финансовата криза бързо прескочи океана. И остави траен, болезнен отпечатък.

10 години по-късно споменът не е избледнял. Благовест Белев, специалист по криптовалути, споделя за "По света и у нас", че практиката на "Лемън Брадърс" е само симптом, а проблемът е нездравата основа, върху която банковата система е изградена.

Благовест Белев, основател на инвестиционен фонд: В една такава хаотична ситуация, която, да не дава Господ, да стигнем, обаче математиката показва, че най-вероятно ще стигнем до такава ситуация, защото проблемът от 2008 не е решен, а е по-дълбок. Когато стигне в такъв момент, криптовалутите ще се окажат най-адекватният метод, който хората могат да държат пари извън банковата система и да продължават да се разплащат. Светът ще има нужда от това, за да продължи да работи. Да има дори микроразплащания на ежедневно ниво.

Срив при криптовалутите има. От януари насам има спад от 400 процента, което означава, че пазарът е надценил моментно технологията. Този процент е голям, но загубите са на много по-ниска стойност от дълбока финансова криза с по-нисък процентов спад. Според Благовест балонът на икономическата система е дългът. Колкото по-голям е дългът, толкова е по-голям балонът и рискът той да се спука.

Притеснителното е, че дългът на държавите продължава да се увеличава. За да се предпазят хората от една сериозна финансова криза, подкрепена с големи банкови проблеми, специалистът препоръчва те да вложат една малка част от парите си - между 10 и 20 процента, в криптовалути и злато.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пол Манафорт призна вината си по две обвинения
​Пол Манафорт призна вината си по две обвинения
Расте заетостта в селското стопанство
Расте заетостта в селското стопанство