НОВИНИ

100 години от Добричката епопея

Стотици граждани и гости на Добрич станаха свидетели на историческа възстановка на битката за града от началото на септември 1916 година. Военните действия пресъздадоха 150 участници от пет държави, а ученици и граждани се превъплатиха в мирното добруджанско население.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
22:08, 28.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Едни от най-драматичните събития по време на Първата световна война за добруджанци са в началото на септември 1916 година. Тридневните кръвопролитни боеве за отбраната на Добрич са запечатани в съзнанието на съвременниците като Добричка епопея от 5-7 септември 1916 г.

Възстановката на събитията започна с откарване в плен на местно население. Последва и същинската битка, в нея румънци, сърби и руснаци се изправят срещу българската войска. Изходът от боевете при Добрич е решен благодарение на славния предводител на кавалерията ген. Колев, който с таланта се на пълководец спасява Добрич.

Добрин Добрев, командир на възстановката: Аз съм горд от хората, които бяха под мое командване, за мен е чест да бъда рамо до рамо с тях и дано с това добро дело да сме успели да повдигнем духа на нашия народ.
Марияна: Усещането беше за истинско присъствие, истинска битка. Много емоционално, с много емоция.

Организатори на събитието са Общината в Добрич, Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" и Национално дружество „Традиция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Битки от Средновековието на крепостта Баба Вида
Битки от Средновековието на крепостта "Баба Вида"
Зараждане на занаятите и ритуали с черепи преди 6000 години в Каблешково
Зараждане на занаятите и ритуали с черепи преди 6000 години в Каблешково