НОВИНИ

Зараждане на занаятите и ритуали с черепи преди 6000 години в Каблешково

Следи от зараждането на занаятите преди 6 хиляди години уловиха археолозите в Козарева могила до Каблешково. Производство на керамични съдове за търговия е част от зараждащата се цивилизация, смятат учените. В енеолитното селище край Поморие са се изпълнявали странни ритуали и са били изработвани амулети от човешки черепи. Какви други смущаващи следи бяха открити в праисторическото селище - репортаж от поредицата "Пътуване в миналото" на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков.

Мария Чернева
от Мария Чернева Оператор: Красимир Стоичков
20:26, 28.08.2016
Чете се за: 01:25 мин.
Още

Обитавана е непрекъснато от хилядолетия. Земята на север от Бургас, край Каблешково е предлагала най-добри условия за живот на прадедите ни. И точно затова тук са и първите следи на зараждащата се цивилизация. В пластовете на това селище от 5-то хилядолетие Пр. Хр.
Преди 6 хиляди години това е била една къща, която в крайна сметка е изгоряла. Но огънят е бил толкова силен, че глината направо се е стопила и е кипяла.

И една от възможните причини за пожара може да е наличието на голяма грънчарска пещ. Втората на терена, който е препълнен с парчета керамика.

Доц. Петя Георгиева - р-л на археологическите разкопки, СУ: Намерихме големи буци такива умесена глина, изнесена на кюфтенца, от които след това са правили съдове, полуготови съдове, готови съдове.
М. Ч. - Вие сте попаднали на цеха направо!
доц. Петя Георгиева - Не само на цеха, ние сме попаднали на цял хоризонт от селището, което се е занимавало с производство на грънци.

Първи стъпки по пътя на цивилизацията. В която разделението на труда е точката на пречупване. А и ранните грънчари имат късмета да стоят на пътя между източниците на мед край Созопол, и сол и злато край Варна.

А специализацията в грънчарството в крайна сметка води до появата на по-качествени и красиви съдове.

Доц. Петя Георгиева: Това е едно перфектно съдче, вижте колко е тънкостенно, 3-4 мм е дебелината на стената.

Освен купищата съдове, археолозите се натъкват и на странни ритуални предмети

Доц. Петя Георгиева: Много любопитни излизат при нас масичка с очички.

Попадали са и на други миниатюрни моделчета на къщи, човечета, теслички затова и предполагат, че хората тук са пресъздавали някакви техни си сказания.

Но сред находките им най-смущаващи са кръгчета от човешки череп с дупка по средата, т.нар. рондели.

Сувенирчета от череп...

Доц. Петя Георгиева: От чия глава може да бъде логичния въпрос - главата на враг или главата на приятел.

Находка в некропола наблизо само прави сюжета с ронделите още по-загадъчен. Намерили мъжа уж погребан нормално, свит и легнал настрани. Но като го обърнали, части от черепа му липсвали. Намерили ги заровени отделно.

Виктория Русева - антрополог: Тука на тази кост можете да видите едно кръгово изрязване, което вероятно е останало след опит да се направи да се създаде т.нар. рондела.

Върху костите от некропола има ясен запис за начина на живот на нашите герои от енеолита. Как са живели, от какво са боледували и от какво са умирали. История преди хиляди години, която само археологията е способна да прочете.


Още любопитни подробности от праисторията ни можете да видите в "Денят започва" ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от Добричката епопея
100 години от Добричката епопея
 Броят на загиналите при земетресението в Италия надхвърли 290 души
Броят на загиналите при земетресението в Италия надхвърли 290 души