НОВИНИ

България настоява споразумението между ЕС и Турция за реадмисия да работи

България настоява да работи споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия на бежанци. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в сливенското село Мечкарево, където присъства на освещаването на новопостроения храм „Свети апостоли Петър и Павел". Там той направи коментар след срещата му в Германия с канцлера Ангела Меркел и негови колеги. Той допълни, че трябва и двете страни взаимно да отчетат проблемите си.

bnt avatar logo
от Д. Иванова, В. Григоров
19:30, 28.08.2016
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Премиерът беше категоричен, че за България споразумението е действащо, защото страната ни успешно връща на Турция мигранти, заловени на българо-турската граница, въпреки че страната изнемогва с издръжката на 3 милиона бежанци.

Бойко Борисов, министър-председател: На срещата бяхме категорични, че и двете страни - и ЕС, и Турция трябва да положат огромни усилия до октомври да действа споразумението и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Не трябва да се скъса моста, защото хубаво или лошо споразумението, то към момента работи.

Премиерът заяви, че е възложил на военния и на финансовия министър да направят разчети как да се използват по-рационално сухопътни войски особено по границата с Гърция, защото зачестяват случаите на преминаващи оттам малки групи мигранти. До дни ще бъде завършена и оградата на границата с Турция.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние почти я завършихме границата, сигурно тази седмица ще я завършим оградата на границата. Но и турските колеги, а и в Европа аз зададох въпроса, ако дойдат 100-200 хиляди на оградата и ние ги спрем и почнат да гинат по оградата, дали тогава неправителствените организации и дали самата Европа дали няма да се обърне срещу България.

На срещата в Германия Бойко Борисов е бил категоричен, че България няма да приеме върнатите й мигранти, ако няма действащо споразумение с Турция.

Бойко Борисов, министър-председател: Категорично заявих на европейските колеги, че няма да приемаме емигранти, някой ако си мисли, че от Австрия или от Унгария, или Германия ще ни връщат по 10-20 хиляди или по 30 хиляди при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция, че аз ще приема тези самолети. Казах им в прав текст - как си ме представяте - чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци, просто няма да ви пусна самолетите да дойдат.

Премиерът отново подчерта, че страната ни е за въвеждане на обща прокуратура, европейска армия и гранична полиция.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм убеден, че при една обща структура и то безспорно ние всичките сме в НАТО, ще се спестят пари и ще стане по-рационално, защото ако някои имат примерно 100 самолета, защо ние трябва да купим още 20, или обратно както България имаме добри ракетни войски и добри сухопътни войски и сме тука на тази територия, би могло да се инвестират пари повече от Европа в тези части, да бъдем много по-ефективни.

Според вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова изпълняването на споразумението с Турция е най-важното условие, за да се предотврати мигрантската криза в Европа. Тя подчерта снощи в Бургас, че страната се нуждае от подкрепа в опазването на външната граница, но в случая не става въпрос само за определен брой автомобили и за определен брой офицери, а за една цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да може България да се справи с това предизвикателство.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: С тази инициатива, с тези визити ние всъщност дадохме гласност на българската позиция, на българския интерес и го обяснихме на нашите партньори. Мисля, че свършихме добра работа и разговорът с България и за България оттук нататък ще бъде по-различен.

На срещата в Германия са обсъждани и други важни за държавата въпроси.

Бойко Борисов, министър-председател: Чакалнята на еврозоната е нещо, което е политическо решение, би било много добро за България, а то към днешна дата не носи някакви ангажименти за България, оставихме го да мислят колегите, Шенген дори в момента не е изгоден за България тази тема стои, всички са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от държавите в ЕС.

Премиерът изрази надежда на Съвета на министрите на 16 септември да бъдат отчетени всички позиции и в един разумен диалог да се направи необходимото за преодоляването на нова мигрантска криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици последователи на Алеко изкачиха Черни връх
Стотици последователи на Алеко изкачиха Черни връх
Чехия няма да приеме през 2016 година нито един мигрант от Турция
Чехия няма да приеме през 2016 година нито един мигрант от Турция