НОВИНИ

Предизборен дебат на тема укрепване на държавността, борба с корупцията, идеи за развитието на България

Укрепване на държавността, борба с корупцията, идеите за развитието на България. Върху тези теми дискутираха в ефира на БНТ представителите на извънпарламентарните партии и коалиции Цветанка Браткова, ЛИДЕР, Проф. Владимир Петров, Съюз на патриотичните сили „Защита", Илия Божинов, Българска лява коалиция, Александър Томов, Обединение на българските патриоти, Николай Камов, Социалдемократи, проф. Тодор Рашев, Национално движение за спасение на Oтечеството, Боян Расате, Български национален съюз.

предизборен дебат тема укрепване държавността борба корупцията идеи развитието българия
bnt avatar logo
от БНТ
21:22, 01.07.2009
Чете се за: 04:41 мин.
У нас

Укрепване на държавността, борба с корупцията, идеите за развитието на България. Върху тези теми дискутираха в ефира на БНТ представителите на извънпарламентарните партии и коалиции Цветанка Браткова, ЛИДЕР, Проф. Владимир Петров, Съюз на патриотичните сили „Защита", Илия Божинов, Българска лява коалиция, Александър Томов, Обединение на българските патриоти, Николай Камов, Социалдемократи, проф. Тодор Рашев, Национално движение за спасение на Oтечеството, Боян Расате, Български национален съюз.

Първият въпрос, на който кандидатите за народни представители отговориха, бе кой е основният проблем пред държавата, който те поставят в предизборните си послания, устремени към парламента.

Цветанка Браткова, ЛИДЕР: Тази вечер аз ще говоря от името на 147 хил. души българи, които повярваха на ЛИДЕР и които ни дават парламентарно представителство в слеващия парламент. Горда съм, че съм тук и мога да кажа мислите, които ни вълнуват, и мислите, които споделяме с нашите избиратели и хората, с които провеждаме нашите ежедневни срещи. За нас силната държава означава държавност, спазване на Конституцията, спазване на законите, силна икономика. Ние считаме и винаги сме споделяли още от създаването на ПП ЛИДЕР, че Националната сигурност за нас е комплексно обществено понятие и че тя тръгва именно от сигурността на обикновения български гражданин, на обикновения човек, който трябва да се чувства обгрижван от държавата, който трябва да се чувства доволен и сигурен на улицата, в дома си и сред приятелите си. Ние сме партия, която не е обременена с власт, не сме били в управлението на държавата, не носим негативите и упреците на сегашното и предишни управления и като партия, съсредоточена с много млада сила и воля за голяма промяна, считаме, че е крайно време България да бъде утвърдена, да бъде законна държава, да бъде държава без корупция, защото много от нашите млади експерти, които съставят екипите ни, казват, че пътувайки в Европа, не могат да се примирят с това, че България продължава да бъде критикувана, продължава да бъде вписвана в големи европейски издания като страна, която е известна най-вече с корупция. Ще направим всичко възможно ние от партия ЛИДЕР да отдадем своя експертен опит, своите качества и това, което сме научили и ще научим.

Проф. Владимир Петров, Съюз на патриотичните сили „Защита": Аз съм от един съюз, твърде скромен по мащаби на симпатизанти, но твърде качествен от гледна точка на състав. Съюз „Защита" се състои от интелектуалци - професори, доценти, изтъкнати специалисти в различни области. Но не с това ще се опитаме да участваме в Народното събрание, ако ни бъде гласувано доверие. Аз като юрист смятам, че съюзът „Защита" ще има едно много сериозно място в Народното събрание по линията на укрепване на законността, законите не могат да бъдат калпави, а те за съжаление до ден днешен са много калпави и са правени на коляно - еднодневки, често променящи се, самите съдии не познават често пъти измененията в законодателството, професорите често пъти и те тичат по измененията, докато ги научат и искаме от нашия народ да прилага закони, които самите магистрати и народните представители не познават. В Народното събрание аз бих бил полезен в създаването на някакво свястно законодателство и ще се опитвам да отстоявам принципни положения на правото, защото нарушенията на правото са най-жестоката язва, която уврежда здравето на държавата. Трябва да се тръгне по линията на укрепването на институциите, няма институция, която е символ на държавността, да не е оплюта и да не е подлагана на унижения - полицията, съдът, парламентът. Българският народ трябва да започне да уважава институциите, да вярва в тях, за да може по този начин и институциите да създадат на народа по приемлива среда за живеене.

Илия Божинов, Българска лява коалиция: Основният проблем на държавата е липсата на дъжава. 20 години преход се състоеше в това да намалим ролята на държавата в обществения живот - постигнахме го. Дали ни харесва корупцията, престъпленията, наркотиците, липсата на социална защита - всичко това стана от липсата на държава. Основната ни задача трябва да бъде повече държава. 20 години десен завой ни доведе до това положение. Не само у нас, а и по света. Кризата по света беше поради това, че имаше един силен десен завой. Западни сериозни десни експерти и политици твърдят, че държавата трябва да се захване с контрол върху финансите и икономиката, и го правят. Нашите политици все още не са дорасли до това. Нито една от основните парламентарни партии не говори за повишаване ролята на държавата. Продължават да говорят, че държавата е лош стопанин, да дадем на частника, а пък той ще се оправи някак си. Истината е, че този, който казва, че държавата е лош стопанин, искайки да застане начело на държавата, той казва - аз съм лош стопанин. Трябва в следващите години държавата да стане добър стопанин и да си връща функциите, това касае и финансите, икономиката, здравеопазването, образованието. Трябва силен ляв завой, за да имаме по-силна държава и общество, по-малко корупция, по-малко престъпност.

Александър Томов, Обединение на българските патриоти: Ние нямаме държава. Нашата държава съществува като институция, но тя не е нито европейска, нито отговаря на европейските стандарти. Само преди седмица Ахмед Доган каза, че той разпределя парите, но той каза истината. Те казват кой да прави бизнес, кой да не прави, кой да вкараме в затвора, кой не, кой е нашият враг, кой не. 6 млрд. и 200 млн. липсват от държавните средства чрез заменки на гори и земи за последните години. Държавата е демодирана, трябва промяна и ние се борим за промяна. Модерната европейска държава създава равни условия, в които гражданите и фирмите се конкурират. Ако ние говорим за реформи в държавата, трябва да говорим за целокупна държава. Нашите разплащателни агенции бяха отхвърлени от ЕК. Самата същност на това, което Европа прави за нас като нов член, се сблъска в крепост от българска корупция и неефективна администрация. Говорим за промяна и в закони, промяна в самата администрация, промяна в характера на водене на държавната власт. Това управление се провали именно в това, провалиха се пред лицето на ЕС. Нашият извод е промяна, промяна, промяна...

Николай Камов, Социалдемократи: Тази година се навършват 20 години от демократичните промени у нас, никой не поставя въпроса как ще изглежда България след още 20 години. Ние нямаме национални приоритети, които да пресичат партийните граници. Ние предлагаме алтернатива, с номер 13 е политическо движение Социалдемократи, ние предлагаме единствената лявоцентристка алтернатива на този преход. Практически държава няма, непростимо е държавната администрация и сега да разпределя бонуси за спрени проекти. Няма как нито една предизборна платформа да бъде изпълнена, ако няма кой да я реализира в живота, законодателството решава какви са законите и правилата. Калпавото ни законодателство, вкл. и изборното не се съгласува със специалисти. Аз съм защитавал в много дискусии по-справедливо данъчно облагане, свободата в интернет, хората с увреждания и аз съм гласувал с вот на недоверие срещу сегашното управление.

Проф. Тодор Рашев, Национално движение за спасение на Отечеството: Започвам с думите на Аристотел - Ние създаваме държава с цел да направим повечето граждани щастливи. От гледна точка на тази дефиниция щастливи са малцинството, максимум 10 %. Останалите не са доволни, няма никакво щастие. Голяма част напуснаха България. Ние считаме, че Отечеството ни е в голяма опасност. Изход от това положение нашето движение намира в привличане на широки граждански обединения, на извънпартиен консенсус, с по-широка партийна платформа. Необходимио е да се подчертае, че гражданите са в недобро състояние. Вътрешни направления, които считаме, че са основни за организиране на държава, каквато ние виждаме и трябва да бъде, са законова основа, правила, по които живеят и се трудят нашите граждани. Хора, които злоупотребяват с властта, хора, които директно крадат европейските фондове, не могат да отидат на мястото, което залсужават. На второ място - правоохранителните органи и съдебната система, условия за здравеопазване, за социалния статус на гражданите, за образованието. Ние няма да имаме силна държава с необразовани хора.

Боян Расате, Български Национален Съюз: Основният проблем на тази държава са част от онези, които докараха България до просешка тояга, които съсипаха икономиката ни и разпродадоха българския народ на парче. Онова, което политиците ни днес показват в медийните си изяви един месец преди изборите, ние го правим четири години. Проблемът на България са политическият елит. Нямаме българска държава и държавност, но не съм съгласен, че нямаме Държавна сигурност. Днешната ДС обслужва частни икономически, финансови и партийни интереси, но не и националните интереси на българската държава.

Пълния дебат вижте във видеоматериала!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Мъж от Трявна загина при пожар
Мъж от Трявна загина при пожар
09:52, 21.05.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Исторически успех: Трета българка изкачи Еверест
Исторически успех: Трета българка изкачи Еверест
09:49, 21.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Таксиджия окачи табела за стоянка на таксита на бул. "Черни връх" в София
Таксиджия окачи табела за стоянка на таксита на бул. "Черни връх" в София
08:57, 21.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ
Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ
08:14, 21.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Защо се бави изграждането на фериботна връзка между Русе и Гюргево?
Защо се бави изграждането на фериботна връзка между Русе и Гюргево?
07:40, 21.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Община и търговци спорят за законността на мобилен обект в пловдивски парк
Община и търговци спорят за законността на мобилен обект в пловдивски парк
07:32, 21.05.2024
Чете се за: 00:20 мин.
Кв. "Мусагеница" в София осъмна с асфалтирани дървета
Кв. "Мусагеница" в София осъмна с асфалтирани дървета
07:24, 21.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
07:13, 21.05.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Липса на спасители и концесионери - много плажове във Варна може да останат неохраняеми
Липса на спасители и концесионери - много плажове във Варна може да останат неохраняеми
06:50, 21.05.2024
Чете се за: 02:55 мин.
ЦИК определи реда за социологическите проучвания на изборите
ЦИК определи реда за социологическите проучвания на изборите
06:29, 21.05.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Почитаме Св. св. Константин и Елена
Почитаме Св. св. Константин и Елена
06:20, 21.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Въпреки кампанията: Депутатите се събират извънредно заради актуализацията на пенсиите
Въпреки кампанията: Депутатите се събират извънредно заради актуализацията на пенсиите
06:04, 21.05.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха стена на 7 хиляди години в Шумен
Археолози откриха стена на 7 хиляди години в Шумен
Мистериозни съобщения сменят датата на вота
Мистериозни съобщения сменят датата на вота