НОВИНИ

Какво се е случило във фаталния полет, при който загина иранският президент?

Петдневен траур в Иран, изборите ще се проведат на 28 юни

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:26, 20.05.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
По света
Слушай новината

Първият вицепрезидент на Иран - Мохамад Мохбер временно ще заеме поста на загиналия Ебрахим Раиси. Смъртта на президента беше потвърдена тази сутрин, след като хеликоптерът, с който е пътувал на връщане от Азербайджан, се разби при лошо време в североизточната част на страната. Погребението на Раиси ще е утре в Табриз - градът, към който се беше отправил с фаталния полет. В Иран е обявен петдневен траур. Незабавно беше определен временен наследник на Раиси - първият вицепрезидент Мохамад Мохбер, който ще остане на поста до провеждането на изборите на 28 юни.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан разговарят на борда на хеликоптера, с който посещават откриването на язовир на границата с Азербайджан. Това са последните кадри с тях. След събитието потеглят обратно - към град Тебриз в конвой от три хеликоптера. Два от тях се приземяват. Първото съобщение за хеликоптера на президента е за твърдо кацане при гъста мъгла и тежки условия. Следват часове на неяснота за съдбата му. В цялата страна се молят за него. Организирана е мащабна спасителна операция, която продължава през цялата нощ. Тежкият планински терен не позволява достъп с автомобили и спасителите обхождат района пеша.

Снимки: БТА

Турция изпраща дронове, които обследват терена от въздуха и на сутринта откриват мястото на катастрофата насред гора на стръмен склон. Сред деветимата на борда няма оцелели.

Телата на загиналите са пренесени с носилки на ръце.

"Принадлежим на Аллах и при него ще се върнем" - с тази строфа от Корана, обичайна при оповестяването на смърт, върховният лидер аятолах Хаменей се обърна към иранците.

"В този трагичен инцидент, нацията изгуби искрен и ценен слуга. За него добруването и благоденствието на народа бяха над всичко и неблагодарността на някои недоброжелатели не го спря да работи денем и нощем за подобряване на ситуацията", каза аятолях Хаменей.

Смяташе се, че 63-годишният Раиси ще наследи върховния лидер аятолах Али Хаменей.

В рамките на по-малко от денонощие бяха свикани две извънредни заседания на правителството. Мохамад Мохбер, който пое временно поста на Раиси, се опита да внесе успокоението.

"Това е сериозен инцидент за всички нас, тъжен и разстройващ, но в интерес на страната и на народа, няма да има никакви сътресения. Страната ще продължи пътя си напред с това ръководство. Всеки трябва да продължи работата си въпреки случилото се. По никакъв начин този трагичен инцидент няма да попречи на правителството и на управлението на страната", заяви Мохамад Мохбер, изп. длъжността президент на Иран.

Иранската дипломация е поверена на досегашния заместник-министъра на външните работи 56-годишния Али Багери Кани, смятан за близък до върховния лидер Али Хаменей. Досега той отговаряше за преговорите със Запада по ядреното досие.

В Техеран определят случилото се като инцидент и досега няма и дума за причините на фона на спекулации дали хеликоптерът се е разбил заради лошото време, технически проблем или саботаж. Според агенция ИРНА, президентът е летял с хеликоптер "Бел-212" - американско производство. Много от въздухоплавателните средства на Иран са остарели и недостигат резервни части заради санкциите на Запада, припомнят агенциите.

Смъртта на иранския президент идва в сложна ситуация в региона и на фона на опасна ескалация на напрежението между Иран и Израел, при която след четири десетилетия скрита война, в средата на април Техеран за първи път открито нападна Израел и последва ответен израелски удар. В същото време Израел води войната с подкрепяните от Иран групировки Хамас в Газа и Хизбула в южен Ливан. В подобна взривоопасна обстановка, всяка искра може да възпламени по-широк конфликт извън пределите на региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба „Петър Берон: 200 г. от издаването на „Рибния буквар“
Изложба „Петър Берон: 200 г. от издаването на „Рибния буквар“
Серхий Ребров разкри състава на Украйна за Евро 2024
Серхий Ребров разкри състава на Украйна за Евро 2024