НОВИНИ

121 години "Гранична полиция"

В студиото на „Денят започва" Красимир Петров, директор на „Гранична полиция, обясни, че граничните полицаи не се различават по нищо от останалите си колеги полицаи. Той подчерта, че полицаите във София, Варна, Бургас и Пловдив взимат по-високи заплати от всички останали, на базата на криминогенните фактори в тези градове. Откакто България е член на ЕС, българските гранични служби са показали много добри професионални умения и отзивите за участие в операции също са положителни. Петров поздрави всички гранични полицаи за празника им - 121 години от основаването на „Гранична полиция".

121 години гранична полиция
bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 22.12.2008
Чете се за: 11:37 мин.
У нас

В студиото на „Денят започва" Красимир Петров, директор на „Гранична полиция, обясни, че граничните полицаи не се различават по нищо от останалите си колеги полицаи. Той подчерта, че полицаите във София, Варна, Бургас и Пловдив взимат по-високи заплати от всички останали, на базата на криминогенните фактори в тези градове. Откакто България е член на ЕС, българските гранични служби са показали много добри професионални умения и отзивите за участие в операции също са положителни. Петров поздрави всички гранични полицаи за празника им - 121 години от основаването на „Гранична полиция".

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Виктор Николаев: Добро утро казвам на главен комисар Красимир Петров, здравейте.

Красимир Петров: Здравейте.

Водещ: Директор на "Гранична полиция" сте. Бих могъл да кажа за зрителите, че сте бил в общи линии всичко в системата на МВР, на всякакви нива. Днес имате празник, "Гранична полиция", 121 години от създаването й.

Кр. Петров: Да.

Водещ: Честито!

Кр. Петров: Благодаря ви. Добро утро още веднъж и на зрителите на първи канал на националната телевизия. Преди 121 години с указ на цар Фердинанд е създадена граничната структура на Република България. И за този период тя премина през много перипетии, през много реформи, през много обществено-политически системи, които съпътстваха нашия живот, за да се стигне до днес, когато ние я изграждаме като модерна, съвременна гранична полицейска структура от европейски тип.

Водещ: Трудно ли е това да се случва? Имам предвид фона, който съпътства празника ви - полицейските протести, оставените кубинки, пиенето на студена минерална вода. Какъв е основният проблем за състава, различава ли се проблемът на гранична полиция по отношение на заплащането, проблема, който имат и останалите полицаи, които се събраха за втори път и вчера пред МВР?

Кр. Петров: Значи, проблемите са комплексни и от много години. Първо, искам да заявя, че граничният полицай по нищо не се различава от останалите полицаи, работещи в териториалните структури на Министерството на вътрешните работи. Даже с последните изменения след влизането на Закона за Министерството на вътрешните работи от месец август тази година в четри от областните дирекции на МВР - това са столичната дирекция, Варна, Бургас и Пловдив, полицаите взимат по-високо възнаграждение от всички останали на базата на криминогенните фактори и обстановката, която е в тези градове.

Водещ: Опасно ли е, ако и гранични полицаи се включат в този протест, или защитаването на границите, които са и външни за Европейския съюз от една година, е нещо, което е неприкосновено и сигурно?

Кр. Петров: Вижте, нашите служители по нищо не се различават откъм страна на неудобства и негативизъм, който е събран през последно време. Даже на миналия протест имаше и наши служители. Вчера не съм гледал и не сме коментирали с колегите. Вероятно ги има и тези проблеми. Не вероятно, а ги има и тези проблеми, особено с униформеното облекло. Но в края на краищата ще бъдем търпеливи и убеден съм, че въпросът ще намери своето решение.

Водещ: Трудно ли ви е на вас като човек, който е от ядрото на професионалистите и така или иначе се озовавате в скандалите, които тресат и МВР, имам предвид вероятния опит на различни кръгове да трупат влияние, да манипулират понякога състава? Чуват се много гласове, тази реформа, която е започнал Михаил Миков, че е неудачна, неуспешна и че трябва да, че не е трябвало да започва по начина, по който се провежда. Какво мислите?

Кр. Петров: Когато кандидатствахме за Европейския съюз, през май месец 2006 г. влезе поредният нов Закон за изменение на Министерството на вътрешните работи. Тогава беше създадена Генерална дирекция на полицията, националните служби, които тогава бяха "Гранична полиция", "Противопожарна безопасност", БОП-а, дирекцията на полицията, бяха вече със статута на главни дирекции под шапката на Генерална дирекция на полицията. Оказа се, че този модел не е най-удачният, въпреки че беше заимстван от опита на някои от сродните служби в Западна Европа, да речем, както окрупняването в Париж, във Франция, както е окрупняването в Германия, в Испания. И сега, когато сме на прага на проверките, които ни предстоят, и оценката, която ще ни бъде дадена, готови ли сме вече да влезем и в Шенгенското пространство, се оказа, че този закон трябва да бъде отново променен, трябва отново да бъде извършена реформа с цел да се оптимизират и щатове, и структури, и всяка една служба и структура да добие своята оперативна самостоятелност. Вчера, слушайки предаването на някоя от телевизиите в късните емисии, беше поставен въпросът Народното събрание да излезе със закон, който да спре реформата. Това е абсурд. Просто реформите трябва да вървят, трябва да вървят в правилните насоки. И всичко зависи от законодателя и от експертите, които са в парламента и дават своите експертни заключения. Когато се готвеше поредната промяна на закона с тази реформа, ние дадохме своите становища, своите виждания за всяка една структура, в която работим, какви функционални задължения да има, каква функционална компетентност, каква структура. В общи линии на места се получи, на други места не се получи.

Водещ: Кое най- не се получи, а би трябвало да се получи, за да улесни вашата работа и да не сте жертви на някакъв законодателен кръговрат безспирен?

Кр. Петров: Не може да се каже, че сме жертви, но когато ни беше върната отново оперативната самостоятелност и в текста на закона специално за "Гранична полиция" и за останалите главни дирекции е казано, че те са национално отговорни структури, очаквахме, че ще ни бъде даден статута на юридическо лице. Такъв не ни беше даден.

Водещ: Какво променя? Това е специфично и не разбирам, какво променя, ако имате такъв статут?

Кр. Петров: Статутът на юридическо лице позволява ръководителят на структурната единица да има възможността да влиза в договорно-правни взаимоотношения с други структури и с партньори, ако щете, с организации и фирми, когато решава ежедневните въпроси и проблеми на дирекцията, която ръководи, също да бъде и разпоредител с бюджетни средства. Сега това нещо трябва да ми бъде предоставено от министъра с делегиране на правомощия или с упълномощаване. Областният директор на Министерството на вътрешните работи в областните дирекции ги има тези две правомощия.

Водещ: Споменахте преди малко униформите, че това е проблем и при вас.

Кр. Петров: Да.

Водещ: Между другото в интервюто, което в прегледа на печата прочетохме, на Татяна Дончева, тя не отрича, че става дума за корупция, става дума за договор с фирма, която прави най-луксозни ловни костюми по времето на г-н Валентин Петров. Договорената цена е аналогична на тези най-скъпи ловни костюми. Така една униформа заедно с обувките и ризата струва 4 пъти повече от годишните пари за униформа на полицаи. Поставя се този въпрос. Имате ли впечатление за цената? И без друго има дефицит на средства в системата. Възможно ли е те да са изтичали по линия на корупционна схема, такава поръчка?

Кр. Петров: Значи, не мога да кажа аз, че е имало схема или поне на мен не ми е известна, но при предишното ръководство, където се цитират бившият главен секретар Валентин Петров, той наистина беше ръководител на една такава група и в нея бяхме включени директорите на тези структури, които изпълняваха функционалните си задължения в униформено облекло. Няма да цитирам името на фирмата, която прояви доста внимание и старание, предлагайки ни най-качествените и най-добрите материали.

Водещ: "Аполо" мисля, че беше, ако не греша.

Кр. Петров: Да, вие го казахте. Наистина бяха доста скъпи артикулите, които ни се предлагаха, но за сметка на това се виждаше и качеството, като уговорката беше, че ще се търси финансов ресурс с бюджетни средства първо да бъде коригирана тази сума, която се предоставя на всеки един служител за облекло, така наречените пари за дрехи. Оперативният състав ги получава в брой, униформеният състав ги получава във вид на натура, на облекло, обувки и всичко, свързано с изпълнение на неговите задачи. Така че всичко беше до момента, в който, да речем, приключи дейността на предишното ръководство и с тази фирма преустановихме контактите.

Водещ: По-добре ли е, че беше преустановен контактът с тях?

Кр. Петров: Не мога да кажа дали е по-добре, защото процесите сега се забавят и доколкото ми е известно, за униформено облекло трябва да се възлагат поръчки, да се явяват на търгове и да печелят конкурс фирми на трудоустроени, на инвалиди, и те не отговориха на тези условия. На последния конкурс поне, доколкото ми е известно, се яви само една фирма, която не можа да даде качество на плата, такъв, какъвто беше необходим за униформи, и това нещо проточи, а на всички ни е ясно, че за да мине един търг, поне 6 месеца са необходими. Сега, не искам да се връщам към старото минало, когато имахме интендантско обслужване, и там всичко се шиеше и се изготвяше.

Водещ: Тези битовизми са важни не за друго, а за да имат възможност самите служители като условия на труд и ако може, да няма източване на средства. Кое смятате за успех във вашата работа през тази една година, в която сме външна граница и на Европейския съюз?

Кр. Петров: Значи, две години ще стане, откакто сме, тя изтича втората година сега, 2007 г. и 2008 г. Може да се гордеем и да го считаме за успех за това, че първо станахме пълноправни членове на Агенцията за оперативно управление на граничните структури на страните от евросъюза по охрана на външните граници. Там намерихме своето място. Наши представители показаха добри професионални умения и на поредните конкурси имаме четирима служители, които отидоха на работа в дирекцията. В 8 операции, които агенция "Фронтекс" е провеждала и е реализирала, са участвали наши експерти. Ние сме били домакини на някои от тези мероприятия и тези операции специално по незаконната миграция и по трафика и отзивите са много ласкави и много положителни.

Водещ: Намалена ли е контрабандата според вас? Продължава на Женския пазар да се продават цигари без бандерол. Смятате ли, че наркопотокът в някаква степен е намален, или има все още много корумпирани служители и на гранична полиция, и на митниците, които поддържат тези канали?

Кр. Петров: Вижте, има ги тези моменти, но поне сме се опитали и смятам, че успешно сме довели някоя от тези мерки до успешен край, като снижихме нивото на това явление, първо, със затварянето на безмитните магазини по границата. Знам, че тук ще получа укори от тези структури, които ги ръководеха и стопанисваха, но това също създаваше предпоставки нашият състав да се изкушава и меко казано, да заработва и да доработва нещо от този процес. Следващ момент са вътрешните граници. Вътрешната граница най-вече с Република Гърция, а и с Румъния, това са ни двете вътрешни граници. Там няма митнически контрол. Там сме само ние, гранична полиция, с минимални мерки по проверка на пътникопотока, на превозните средства, които преминават. И това също се явява един добър канал, бих казал, или една възможност за лица, които са се занимавали с тази дейност, да продължат да я вършат...

Водещ: Тоест основните канали са във вътрешните граници действащи, говоря за контрабандни канали и включително трафик на наркотици.

Кр. Петров: Значи, вижте, трафикът на наркотици пък идва от Турция. Тя е външна граница. На "Капитан Андреево" са най-често залавяните пратки и партиди с наркотици...

Водещ: Колко служители са уволнени от "Гранична полиция" заради чадър, ли да е, заради комисионна и т.н.? За поддръжка на...

Кр. Петров: За двете години, за 2007 г. имаме уволнени по дисциплинарен път 32 служители, за тази година дотук са 30.

Водещ: Осъдени има ли всъщност или са само отстранени?

Кр. Петров: Ние ги уволняваме, след което въпросният служител подава молба в административния съд да оборва заповедта на министъра и за жалост трябва да ви кажа, че повече от две трети от тези уволнени по дисциплинарен път служители са били възстановявани на работа. И това е един от негативните моменти.

Водещ: Вие ги приемате.

Кр. Петров: Ние сме длъжни да изпълним решението на съда, защото един такъв служител идва със самочувствието, че той е доказано некорумпиран, връща се в службата на бял кон. И всички останали, които може да работят принципно и праведно, трябва да бъдат потиснати и унизени за това, че... свидетели са, знаейки какво е извършил този служител, за какво е бил уволнен, и сега изведнъж се оказва, че той се връща в тези редици, отново трябва да му дадеш мястото, на което е работил преди. Така че...

Водещ: И вие си ги знаете много добре тези хора, но...

Кр. Петров: Разбира се.

Водещ: ...сте длъжни да работят, те да работят за кого, за държавата или пак за онези, които са отвъд чертата.

Кр. Петров: Тогава вече използваме вътрешните механизми, които ни дава нормативната база. Възможността е след определен срок, минимум една година, да му бъде извършена оценка за изпълнение на длъжността и тогава да бъде преназначен на друго място в системата на гранична полиция с цел...

Водещ: Търсите вратички, за да се освободите от служител, който знаете, че е корумпиран, но е възстановен от съда...

Кр. Петров: Ние не може да се освободим, но просто трябва да го изведем от тази корупционна среда, да не работи на пункта.

Водещ: И вие знаете ролята, която има, но не може да направите нищо заради възстановяването от съда.

Кр. Петров: Така е.

Водещ: Можете ли да коментирате един случай, който нашумя, и не знам как се е отразил на самочувствието на работещите при вас - граничар, който уби, защитавайки морската ни граница... имаше срещу него действия, подписка. Всъщност защитихте ли го тогава вие, или това беше оставено на елемента на гражданско общество, доколкото има такъв, и на подписката в негова защита?

Кр. Петров: Значи, първо, при повод и при изпълнение на служебните задължения нашият колега, влизайки в единоборство с бракониерите от Република Турция, не е извършил умишлени действия по отнемане живота на турския бракониер.

Водещ: Да, знаеше се това.

Кр. Петров: Това се знаеше, но в края на краищата компетентната институция в Република България, която е призвана да разследва и да работи по тези случаи, беше Военна прокуратура. Военна прокуратура на базата на първоначално събраните данни и доказателства образува наказателно производство срещу нашия служител за непредумишлено убийство. Тогава обществеността в град Бургас предприе действия със събирането на подписка, искам тук дебело да подчерта, че искаше ни се и ние да участваме в едно такова мероприятие, но самият факт, че Военна прокуратура е институция, която е визирана в конституцията и която се занимава с тази дейност, излизаше, че ние трябва да упражним някакъв натиск върху нейните действия. Изчакахме нещата да се развият до своя край, да бъдат събрани обективно доказателствата, да бъде извършена експертизата, да се установи, че нашият служител не е произвел изстрела, а чисто и просто, спасявайки своя живот и живота на останалите си колеги...

Водещ: Би трябвало да реагира по този начин.

Кр. Петров: Не, вижте, когато са ги нападнали с канджите и при това боричкане мрежите, които са използвали бракониерите, се оплитат в личното оръжие и тогава се произвежда този неволен изстрел. Това е било доказано накрая и обвиненията бяха свалени, и следствието прекратено.

Водещ: Бихте ли могли да коментирате, не случайно в началото направих уговорката, че сте били почти на всички нива и позиции в структурата на Министерството на вътрешните работи, такъв голям трус и скандали в системата не е имало, каквито имаше при смяната на едното ръководство с новото. Но днес това интервю, което цитирах, на Татяна Дончева върви в посока на едно твърдение, че е имало доста други срещи с братя Галеви, а е оповестена само една, за да се опази имиджът на страната, авторитетът може би на самата институция. Бивш кръг от МВР е свързан с братята Галеви, твърди Татяна Дончева. Категорична е, че става дума за Валентин Петров. Имате ли такива наблюдения, или се притеснявате да влизате в полемика, която има... в която има изключително голяма агресия между другото?

Кр. Петров: Значи, това са междуличностни спорове между двамата. На мен не ми е известно, а и не може да ми бъде известно, министърът къде ходи, с кого се среща и какви контакти има.

Водещ: Става дума за предишния главен секретар. Вие в един момент ръководихте временно Национална служба "Полиция", наясно сте, познавате си колегите...

Кр. Петров: Това при поредната реформа.

Водещ: Да.

Кр. Петров: И, меко казано, бях последният... генерален директор на Национална служба "Полиция" и на генералната дирекция, която вече не съществува.

Водещ: Казвате междуличностни отношение, но това са сериозни...

Кр. Петров: Между Татяна Дончева и между Валентин Петров.

Водещ: Въпросът е кое е вярно, дали е вярно...

Кр. Петров: Не мога да ви кажа дали е вярно, дали не е вярно, защото не разполагам с тази информация. Значи, мога да се върна в малко по-близкото минало. Аз съм работил с тези двама - Ангел Христов и Пламен Галев, някога те бяха служители на Специализирания отряд за борба с тероризма, но с тях се разделихме безславно в един период и оттогава нито поддържам контакти, нито се виждам. Зная, че са станали бизнесмени. И от пресата научих за т.нар. среща, която предишният ни министър е осъществил с тях. Каква е била целта на срещата, пак не мога да кажа.

Водещ: Много важна информация беше съобщено, да му предадат някаква много важна информация.

Кр. Петров: Извинявайте, че ще се върна на тази тема, те и мен се опитаха навремето, когато бях съвсем нов началник в поделението, да ме водят за носа, ако мога да използвам този израз.

Водещ: Опитваха се?

Кр. Петров: Да, посред нощите съм ходил на срещи, за да ми кажат кой иска да събира информация за поделението, кой иска да му се направят списъци кои служители са участвали в еди-кои си акции, защото това беше времето, когато организираната престъпност укрепваше под формата на охранителни фирми, след това дойде застрахователният бизнес...

Водещ: Кой ги искаше тези неща?

Кр. Петров: Те искаха да ми подадат на мен информация за определени лица, които щели да събират данни за наши служители, участващи в определени операции. И аз ходех посред нощите да се срещам с тях, където нищо не се получи. И след третата среща...

Водещ: Какво търсеха - някаква близост, индулгенция, чадър, приятелство?

Кр. Петров: Не, това не може да се каже, че е индулгенция, чадър. Аз исках с всички да бъда преди всичко колега, защото когато отивахме в дадена акция, там нямаше началници и подчинени, всички бяхме един екип, и ако ти не вярваш на служебния си ръководител, значи ти си обречен.

Водещ: Защо са недосегаеми според вас? Толкова време пишем, четем за тях, това не става без подкрепа.

Кр. петров: Не мога да кажа дали са недосегаеми или не, но ако отворим разговора на една друга тема, ще трябва да стоим до обяд и да си говорим. Тук проблемите са и в съдебната система. Преди две седмици може би излезе в пресата статистиката и отчетът за дейността на магистратите и ако не се лъжа, някъде към 240 или 250 хиляди бяха делата, които са прекратени...

Водещ: По давност, да.

Кр. Петров: ...по давност. Кажете ми каква е тази система? Значи, 240 хиляди лица, извършили престъпления, си отиват ненаказани, 240 хиляди лица, които са потърпевши, и техните близки, техните семейства...

Водещ: Остават просто така. Да завършим с едно сравнение, ако бихте могли да го направите. Беше седмица на протестите, стягане едва ли не на обръч около сградата на Народното събрание. Появиха се много аналогии - ту за да се опровергава аналогията, ту за да се подкрепя, за януарските събития от 1997-ма. Тогава пазихте сградата на Народното събрание от посегателства. Как усетихте деня петък?

Кр. Петров: Това ми напомни...

Водещ: Направихте ли си аналогия?

Кр. Петров: Направих си аналогията. Това ми напомни, че отново има определени кръгове и среди, които искат с едно такова дестабилизиране да извършат политическата промяна. Без да обиждам студентите, те винаги са били в първите редици, искам само да направя едно сравнение - ако не беше станало убийството на студента Стоян Балтов, а властимащите - община, правителство, бяха тръгнали да извършват тази реформа в Студентски град, за която те искат и настояват - затваряне за заведения, спирането на изграждането на увеселителни заведения, на реституционни имоти, те първи пак щяха да излязат на площада за това, че им се ограничават правата, за това, че че посяга на Студентския град, на тяхната мека. Така че...

Водещ: Според вас политическо подстрекателство има ли тук, обвиненията към ГЕРБ визирам, или те са безпочвени?

Кр. Петров: Не мога да ви кажа. Не искам да навлизам в тази тематика. Има анализатори, има политици, които...

Водещ: Да.

Кр. Петров: За себе си съм си направил вътрешните изводи, така че абсолютно...

Водещ: Вие казахте, че сте си помислили за...

Кр. Петров: Разбира се, сценарият и тогава наподобяваше на този - всички да излязат на улицата, всички да излязат да обградят парламента и докато управляващите не сдадат властта, никакво мърдане оттам, само че след това прерасна в един погром, защото нещата бяха неконтролируеми. Слава богу, че този период сме го изживели и да се надяваме, че повече няма да го има.

Водещ: Добре. Благодаря ви много за този разговор.

Кр. Петров: И аз ви благодаря. И ако ми позволите от екрана искам да поздравя всички ветерани и всички служители, бивши и настоящи, на "Гранична полиция" с нашия професионален празник и да им пожелая преди всичко здраве и малко повече късмет.

Водещ: Благодаря ви. Красимир Петров в разговор в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Отново зейна дупка на "Дунав мост" край Русе
Отново зейна дупка на "Дунав мост" край Русе
14:41, 04.05.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Намериха двама издирвани младежи от Русе
Намериха двама издирвани младежи от Русе
13:33, 04.05.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Деца със специални потребности тренират хокей на трева
Деца със специални потребности тренират хокей на трева
12:30, 04.05.2024
Чете се за: 02:47 мин.
В Благоевград отбелязаха 121 години от гибелта на Гоце Делчев (СНИМКИ)
В Благоевград отбелязаха 121 години от гибелта на Гоце Делчев (СНИМКИ)
12:20, 04.05.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Доброволци във Варна боядисаха 400 яйца за хора в нужда
Доброволци във Варна боядисаха 400 яйца за хора в нужда
12:06, 04.05.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Катастрофа спря за кратко движението през Прохода на Републиката
Катастрофа спря за кратко движението през Прохода на Републиката
11:46, 04.05.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Румънски автомобил се обърна по таван в Русе (СНИМКИ)
Румънски автомобил се обърна по таван в Русе (СНИМКИ)
11:26, 04.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Найден Тодоров: Културата е възможно най-реформираният сектор в България, но за съжаление неуспешно
Найден Тодоров: Културата е възможно най-реформираният сектор в България, но за съжаление неуспешно
10:40, 04.05.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас
Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас
10:14, 04.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Срутване на скална маса блокира за кратко движението по международния път Е79
Срутване на скална маса блокира за кратко движението по международния път Е79
09:52, 04.05.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Благодатният огън ще пристигне в Русе от Румъния
Благодатният огън ще пристигне в Русе от Румъния
09:44, 04.05.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Започна боядисването на екзотични яйца в зоопарка в Бургас
Започна боядисването на екзотични яйца в зоопарка в Бургас
09:12, 04.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Ден на траур в Мадан за загиналите младежи
Ден на траур в Мадан за загиналите младежи
Мартин Димитров: Ще оправдая надеждите и доверието на хората
Мартин Димитров: Ще оправдая надеждите и доверието на хората