НОВИНИ

20 свидетели са призовани по делото срещу Николай Ненчев

В Софийския градски съд започна делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев - за самолетите МиГ. Той е обвинен в престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за Българската армия. Заседанието върви при закрити врати.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
12:03, 22.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Делото започна по общия ред, а не по съкратена процедура. Повече от часа съдът се занимава с организационни процедурни въпроси, тъй като защитата започна с изявление, че Николай Ненчев е в листите за предстоящите избори и има имунитет.

Въпреки това стана ясно, че Ненчев няма против делото да се гледа и оставя преценката на съда. Прокуратурата също заяви, че няма пречка делото да продължи, защото обвинението е повдигнато отпреди кампанията и в крайна сметка съдът също прецени, че няма основание за отлагане на процеса.

По делото има над 20 свидетели и всички те бяха призовани за днес. Сред тях е и президентът Румен Радев, който се очакваше да се яви днес. Стана ясно обаче, че за разлика от другите свидетели е бил уведомен, че ще трябва да се яви на друга дата, защото е по-назад в списъка.

По настояване на Прокуратурата делото беше засекретено. Съдът обясни, че според него обвинителният акт, въпреки че е с гриф "Поверително", той не се налага. Но тъй като е сложено от Прокуратурата, тя е тази, която може да го премахне.

Когато съдът излезе в почивка, Ненчев направи коментар. Той каза, че няма притеснения. Че от начина, по който е тръгнало делото, смята, че всички факти коректно ще бъдат изяснени. Той заяви, че като че ли обвинителният акт е написан от руската прокуратура, а не от българската. Ненчев каза още, че е търсил варианти за ремонта на МиГ-овете и полският вариант е бил много по-добър.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Койлазов и Петър Митев: Пробите и грешките водят към успеха
Владимир Койлазов и Петър Митев: Пробите и грешките водят към успеха
За 2016 година предпочитаните имена на децата в Русенско са на победители
За 2016 година предпочитаните имена на децата в Русенско са на победители