НОВИНИ

Протест срещу изграждането на крематориум между Асеновград и Пловдив

Граждански протест заради проект за изграждане на крематориум между Асеновград и Пловдив. Жители на община Куклен и село Крумово се обявиха против намерението на инвеститори да реализират проекта в частен имот. Тъй като парцелът се намира в близост до няколко населени места, хората са разтревожени, че околната среда може да бъде опасно замърсена, а здравето и живота им - изложени на риск.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
11:33, 22.02.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Според инвестиционния план в крематориум трябва да бъде превърнат стар склад за строителни материали в индустриалната зона на град Куклен. В него ще бъдат инсталирани две инсинераторни пещи, които ще рабоят на природен газ. Хората, които живеят в района обаче не са съгласни. И се страхуват, че дейността на съоръжението ще направи въздухът опасен и с тежък мирис.

Гюрга Славчева - учител: Понеже ние се сблъскваме всеки ден с тези проблеми на децата родителите непрекъснато се оплакват, смятам че това не е редно, мястото му не е тука.
Величка Димитрова: Орган, който да го контролира едва ли ще има наблизо, така че сме твърдо против изграждането на това съоръжение.

И в село Крумово искат спиране на проекта. Жителите му не са съгласни кремирането да се извършва само на няколко километра от къщите им.

Румяна Самоковарева - кмет на Крумово: Притеснението на крумовци е не само относно запрашеността, но и относно това инвестиционно намерение за изгаряне на човешки тленни останки, което явно хората трудно биха приели от религиозна гледна точка.

След становище на административния съд в Пловдив от лятото на миналата година инвеститорите на крематориума изготвиха специален доклад за оценка на въздействието му върху околната среда. Общественото обсъждане на проекта ще бъде на 28 февруари в Куклен.

Според инвеститора притесненията на хората са неоснователни, защото технологията, която ще се използва гарантира неутрализиране на замърсителите и няма да окаже влияние върху околната среда.

Петко Божков - представител на инвеститорите: Съоръжението, към което сме се ориентирали е от най-висок клас. И е от фирмата, която е водеща в момента в производството на такива съоръжения. Швеция е страна с най-висок стандарт в екологично отношение. Ако там има и малко съмнение за нарушаване на нормите, това съоръжение няма да бъде пускано в производство.

В момента в България има само един действащ инсинератор. Той се намира в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ2: Дискусия за риска от имитиращите продукти
Гледайте по БНТ2: Дискусия за риска от имитиращите продукти
България в доклада на Амнести интернешънъл
България в доклада на "Амнести интернешънъл"