НОВИНИ

Какви са схемите за купуване на гласове за изборите?

Схемите за купуване на гласове за изборите коментираха в "Денят започва" Калин Славов от Асоциация "Прозрачност без граници" и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 22.02.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според Калин Славов няма причина да се очаква, че тази година нивата на купен и контролиран вот ще бъдат по-ниски. Той дори смята, че част от формациите са направили на такъв принцип своята подготовка за изборите: събрали са се партии със сравнително добър имидж с такива, за които имаме основателни подозрения, че работят с контролиран вот, опитва да се допълнят един друг. А това, по думите му, говори, че нашите политици продължават да мислят за изборите като за технология, а не като за борба за избиратели. Славов изтъкна като притеснително очакване, че полицейските началници могат да не реагират, ако забележат нарушения в този смисъл, за да не изпаднат в конфронтация с местните силни фигури.

Тихомир Безлов припомни, че на президентските избори не е имало купуване на гласове, но това е било поради факта, че нещата са били предопределени и разликата между първия и втория също е била много голяма. Имали сме пример на избори без купуване на гласове, но не заради липса на предлагане, а заради липса на търсене.

Безлов е скептичен, че това явление може да се ограничи. Конкуренцията е изключително остра, защото има куп партии, които са на ръба да влязат в парламента, а освен това никой не знае колко е разликата между първия и втория в надпреварата. Борбата е ожесточена и между ДПС и ДОСТ и не е ясно дали ДПС няма да се организира и колко гласа ще даде на ДОСТ. Там може да се получат 200-300 хиляди души, които не знаят за кого да гласуват и за разлика от ромското население, вероятно ще има купуване, смята Безлов като подчерта, че това е хипотеза.

Що се отнася до районите, където вече се забелязва нагласа към покупко-продажба на гласове, са Благоевградският район към Петрич и Сандански, Пловдивски, Хасковско, ромската махала в Стара Загора, стана ясно от разговора. Освен това във Варна вече се купували преференции, за да се покаже несъгласие с националното партийно ръководство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С дарения изграждат паметник на Левски в Русе
С дарения изграждат паметник на Левски в Русе
Варненци декларират дадени и взети от приятели заеми
Варненци декларират дадени и взети от приятели заеми