НОВИНИ

Доброволци продават мартеници в помощ на деца с аутизъм

Над 1000 мартеници от цялата страна изработиха и събраха доброволци от фондацията "И аз мога" в помощ на център за деца с аутизъм в Пловдив. От тази седмица в София в един от столичните търговски центрове е отворен щанд, на който доброволците продават традиционните червено-бели украшения, а събраните пари и дарения ще отидат за каузата да направят живота на децата аутисти по-лесен. От организацията набират и доброволци за инициативата.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:03, 22.02.2017
5382
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Голяма част от мартениците и пролетните картички са изработени ръчно от хора, решили да помогнат на дечицата с аутизъм и да се включат напълно доброволно в кампанията. Йоана Кулова е доброволец от 2016 година и признава, че я привлича специалната мисия на организацията - всеки да помага с каквото може. Специално тя отделя винаги от свободното си време.

Йоана Кулова - доброволец: "Харесва ми посланието, което те изпращат. Идеята, че и аз мога и че мога да променя света, ако не целия свят, то света на някое дете, което има нужда от някой като мен и моето време и моето знание и умение и аз искам да го дам за тази промяна".

- С какво тези мартеници са по-различни от тези, които се продават по улиците?

- По-различни са, защото са изработени от хора, решили да вложат сърцето си, душата си и по този начин да помогнат на други хора, да изпратят послание на любов, на съпричастност, на загриженост към тях. Тези мартеници минават през страшно много ръце, които добавят още и още любов в ръцете на тези, които са ги изработили. Тези, които са ги преброили, сортирали, тези, които ще си ги купят и цялата тази любов, заедно със събраните средства отиват за хора, които имат нужда от нея, хората на които им е трудно.

Центърът за деца аутисти работи вече година, а в него адекватна терапия получават около 30 дечица. Идеята му е да работи както с децата, така и с родителите, които в трудния за семействата момент имат нужда от подкрепа. За да могат обаче повече малчугани и родителите им да ползват услугите му и да имат досег до добри специалисти е необходимо центърът да се оборудва и развива постоянно. Това е и основната задача на фондацията.

Цветана Босева - фондация "И аз мога": "Много известни хора ни подкрепят от българския шоубизнес, от сферата на спорта, например Григор Димитров, Цвети Пиронкова са наши лица, от чуждестранните - Антонио Бандерас. И много други, всички те се включват абсолютно безвъзмездно и стават наши лица, за да подкрепят каузата и за да ни помогнат да говорим по един приятен начин да привлечем вниманието да говорим по приятен начин за проблемите".
Йоана Кулова - доброволец: "Знам какво представлява това състояние и горе долу какво е ежедневието на децата от аутистичния спектър, не е лична мотивацията ми, не е защото познавам някой такъв, а защото вярвам, че нашият свят трябва да има място за всякакъв вид деца и всички деца са еднакви, без значение от кой спектър са и като майка искам моето дете и тези деца да живеят заедно и да се научат, че трябва да си помагат".

Следващата седмица създателят на един от основните световни методи за работа с деца с аутизъм Джейк Грийнспан пристига в България в този център, за да обучи нови терапевти, които да помагат на нови дечица в нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оформя се един консерватитвен консенсус в почти всички партии, според експерти
Оформя се един консерватитвен консенсус в почти всички партии, според експерти
Васил Велев: Искаме партиите да ни чуят за приоритетите на бизнеса
Васил Велев: Искаме партиите да ни чуят за приоритетите на бизнеса