НОВИНИ

Какви са условията на малките ски писти в България?

За всички любители на зимните спортове ще отправим няколко предложения за по-скрити и не толкова популярни ски писти в България.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
08:40, 22.02.2017
8855
Чете се за: 02:37 мин.
Още

Първото място се намира в Стара планина. На около 20 км от Габрово е ски център Узана. Местността е разположена в подножието на връх Исполин - първенец на Шипченска Стара планина. Преходът от хижа Узана до връх Исполин е изключително лесен и приятен, с времетраене около един час.

Узана предлага на скиорите писти с обща дължина около 3 км, разполага с професионално трасе, дълго 1300 м, а за по-начинаещите скиори има 7 по-малки писти. Т.е. пистите са общо 8 и разполагат с лифт и влекове. Цените са 15 лв. за целодневна карта за възрастни и 10 лв. за карта за деца до 12 години. Предлагат се и полудневни карти на цени 12 лв. за възрастни и 8 лв. за деца, както и екипировка под наем. Цените за влек са между 3 и 8 лв.

Друго интересно място в Стара планина е Беклемето. Намира се на 20 км от Троян. Местността е в най-високата точка на прохода Троян - Кърнаре. Мястото е подходящо както за зимен, така и за летен туризъм. Разполага с три ски писти за любителите на зимните спортове с обща дължина около 2,5 км.

Интересно е, че тук е най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания. В комплекса има комбинация от два стационарни ски влека. Цената за еднодневна карта за възрастни е 12 лв., за деца – 5.

Три писти работят в планина Осогово на 20 км от Кюстендил с дължина над 900 м и наклон от 30%. Изкачването на върха става бързо с влек. Еднодневната карта струва 15 лв. Възможно е наемането на ски и екипировка на цена 10-20 лв.

Друго място, което заслужава внимание, е връх Ком - Берковица, отново в Стара планина. Ски пистата е дълга 1,5 км и е с лесна до средна степен на трудност. Зимният сезон трае почти 5 месеца. На разположение на скиорите са два влека. Цените на влека са 20 лв. карта за цял ден, 15 лв. карта за половин ден, а за деца е 15 за цял ден, 10 за половин ден. До пистата води 15-километрово асфалтирано шосе от Берковица. В местността има постоянен пост на ПСС.

Ски писта Добринище е идеално място за ски туризъм през зимата в Пирин, с писта дълга 5 км и има черен участък. Тя е подходяща за напреднали и за начинаещи скиори. Намира се на 6 км от Банско. Пистата се обслужва от двуседалков лифт. Трасето е широко около 30 м. Комплексът разполага с два лифта с обща дължина 3200 м. Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15. Двупосочният билет за лифта е 10 лв.

В близост до Разлог можете да карате ски на писта „Кулиното”. Пистата се намира в местността Предела, на 14 км от Разлог. Писта „Кулиното” е дълга почти 1,5 км и е подходяща за начинаещи скиори. В непосредствена близост до Благоевград - в местността Картала се намира курортът „Бодрост”.

;

Ски център Семково е в Рила. Курортът предлага седем ски писти с обща дължина 4 км. Трасетата са с няколко степени на трудност. Ски терените се обслужват от осем ски влека. Цената на еднодневна карта за този сезон е 10 лв. за възрастни и 7 лв. за деца. В курорта има писта с дължина 400 м., която се обслужва от влек с капацитет 150 души на час, а ски-писта в местност Орлите (Картала) е с дължина 800 м. До курорта Семково се достига по 17-километров асфалтиран път от гр. Белица.

Друго място, което заслужава внимание, е Паничище. То се намира на 10 км от Сапарева баня. В района на курорта Паничище са изградени няколко ски-писти - “Бекяра”, дълга 470 м, съоръжена със ски влек с вместимост 280 човека за 1 час. Там е удобно да отидете и с дете, защото има детски ски-плац, съоръжен с подходящ ски влек. В Паничище има и писта за дълго бягане - 5 км.

Ако намирате за забавно спускането с шейна, в ски курорта ще намерите писта за спускане. До хижа Седемте езера има писта, дълга 300 м със ски влек за 250 човека на час, а пистата край хижа Рилски езера е с дължина 950 метра, съоръжена с модерен ски-влек, който функционира ежедневно. В непосредствена близост има още една писта за начинаещи, съоръжена с влек.

На около 10 км от Пампорово се намира Момчиловци. Подходящо място както за селски туризъм, така и за ски или сноуборд. Селото разполага със ски писта и два влека. Има и сноуборд парк, който се намира на 9 км над Момчиловци.

;

Друго скътано местенце се намира на 20 км от Боровец - село Говедарци (Рила). На около 2 км от селото в подножието на връх Малък Мечит (2535 м) е изградена ски писта с дължина 1,5 км. Пистата се обслужва от влек за възрастни и за деца, така че е подходящо и за най-малките скиори.

Единствената ски писта в Североизточна България се намира в гр. Вълчи дол, в местността Кошу баир. Дължината й е 250 метра и е подходяща както за начинаещи и по-напреднали.

В България съществуват много тайни местенца, които са подходящи както за зимен, така и за летен туризъм, но понякога не са особено рекламирани. Така че ако желаете да се разнообразите и да откриете нови места, можете да се възползвате от нашите предложения. Разбира се, има още много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Велев: Искаме партиите да ни чуят за приоритетите на бизнеса
Васил Велев: Искаме партиите да ни чуят за приоритетите на бизнеса
Българи станаха жертва на мащабна измама със социални помощи в Германия
Българи станаха жертва на мащабна измама със социални помощи в Германия