НОВИНИ

Съборът на народното творчество в Копривщица официално е под егидата на ЮНЕСКО

На официална церемония в централата на Юнеско в Париж генералният директор на организацията Ирина Бокова връчи на кмета на град Копривщица Генчо Герданов Сертификата за вписването на Събора на народното творчество в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
09:19, 22.02.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

В днешно време Съборът се организира за около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО: За мен това е голям празник, тъй като Копривщенският събор има не просто стара история, а той е един от много силните събития в живота на България, на всеки българин. От деца сме били там и продължаваме да бъдем там и нематериалното наследство и традицията, културата - това нещо, което засяга душата на всеки човек, така че изключително ми е приятно.
Генчо Герданов, кмет на гр. Копривщица: Копривщица отдавна се е превърнала в символ на българския дух и на българските корени. Всеки човек знае, че не помни ли корените си, значи няма бъдеще.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив на газова бутилка предизви пожар в търговски център във Варна
Взрив на газова бутилка предизви пожар в търговски център във Варна
Оформя се един консерватитвен консенсус в почти всички партии, според експерти
Оформя се един консерватитвен консенсус в почти всички партии, според експерти