7 юли е Европейският ден на шоколада.
Още маите са свързвали какаовите зърна с плодородието. Твърди се също, че Казанова целенасочено е консумирал шоколад. За това и до днес някой народи възприемат какаовите блокчета, като афродизиак. И въпреки, че учените продължават да оспорват това твърдение факт е, че той понижава нивата на лошия холестерол. За да задоволят и най-нестандартните желания, шоколадиерите вече предлагат шоколад с екстракт от люти чушки, черен хайвер, синьо сирене, розово масло, риба тон и дори уасаби.Ради Стамболов - шоколатиер и шеф-готвач: 50 грама е допустимата норма на ден висококачествен шоколад, който е полезен. Във Франция след сърдечна операция дават малко червено вино да се пие, също така в момента дават и парченце блокче шоколад. Той има много силна антиоксидантна способност, съответно разширява кръвоносните съдове, повишава серотонина, човек започва да се чувства щастлив.
Независимо от вкусовете статистиката е безапелационна - всеки от нас изяжда през живота си средно по 10 000 шоколадови блокчета. И въпреки, че нарасналото търсене повишава цената, през изминалата 2013 г. светът за първи път успя да изконсумира 4 милиона тона какао. Това е с 32 процента повече, отколкото се изяждаше преди 10 години.Апостол Варадинов - младши шоколатиер: Жените харесват по-разнообразни вкусове, имаме бонбон с балсамова редукция, уникален бонбон и жените го харесват. Докато мъжете харесват лешници, бял шоколад, млечен естествено.