НОВИНИ

30 000 квалифицирани работници са напуснали България само през 2016 г.

"Искам още 100 лв. към заплатата си" е кампания, с оглед състоянието на пазара на труда, драматично липсват кадри в последните 3 години. Разпределението на произведения доход несправедливо остава в полза на работодателя. 30 000 души трайно са напуснали държавата през 2016 г., предимно са хора със знания и умения. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 09.12.2016
Чете се за: 00:18 мин.
У нас

В понеделник пускаме и сайта iskamoshte100lv.com, на който ще публикуваме допълнителни данни, каза Пламен Димитров. 2017 г. ще бъде с този слоган на изпреварващо увеличение на доходите, с цел запазване на квалифицираните кадри.

145 лв на всеки българин могат да се дадат към заплатата - нивото на производителността е 45% от средноевропейската, но заплащането е 40% от средноевропейското. Тези 5% разлика дават тази възможност.

Част от работодателите подкрепят идеята ни за допълнително коледно възнаграждение. Бизнесът обаче казва, че няма кадри. В Габрово например за 2 седмици масово се преместиха хора между 2 компании за 50-70 лв. отгоре към заплатата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внос на евтини суровини подбива цените на млякото у нас
Внос на евтини суровини подбива цените на млякото у нас
Румяна Бъчварова участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи
Румяна Бъчварова участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи