НОВИНИ

Коренна промяна в балообразуването за кандидатстване след 7 клас

Важна информация за родителите на седмокласници. Коренна промяна на образуване на бала за прием в гимназиите след 7 клас. Максималният бал вече не е 36, а 500 точки. Всички седмокласници вече задължително ще трябва да влязат в средно училище. Основното образование вече ще завършва след 7-ми клас и според новия закон за училищното образование кандидатстване след 8 клас вече няма да има.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:54, 09.12.2016
141899
Чете се за: 01:50 мин.
Още

Тази година седмокласниците са 58 140 или с над 800 повече от миналата. Въпреки че план-приемът още не е готов, от министерството обещават допълнителни паралелки заради повечето ученици и призовават родителите на тези деца за повишено внимание при кандидатстването тази година. Какво трябва да знаят родителите?

Първо - тестовете по български език и математика остават абсолютно същите, при тях промяна няма. Промяната е при начина на балообразуването. Максималният бал за класирането вече ще е 500 точки. Например, ако ученикът има пълните 100 точки от теста по български език, по правило те са удвояват и стават 200. Към тях се прибавят още 200 от изпита по математика, вече са 400. Ако ученикът има две шестици от двата балообразуващи предмета в училище, например по математика и по български език, те се приравняват към 50 точки. 400 плюс 50 плюс 50 е равно на максимален бал 500. Петиците, четворките и тройките също ще се приравняват към съответните им точки.

Диян Стаматов, заместник-министър на образованието и науката в оставка: "Т.е. тази година ще има отличник с 500 точки".

И тук започва по-сложното. Най-вероятно ще има ученици, които ще получат двойка на един от двата теста. Тогава, тъй като всички ученици трябва да влязат в гимназия, те ще участват в балообразуването само с оценките от училище и ще имат максимум 100 точки бал. Те също задължително ще подават документи за участие в класирането, но с този по-нисък бал ще влязат в не толкова предпочитано училище, най-вероятно професионална гимназия. Същото ще се случи и с ученици, които са болни по време на изпитите или по някаква причина не се явят. Самите балообразуващи оценки се определят от приемащата гимназия и може да не са само български и математика.

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката в оставка: "Най-вероятно тази година гамата от предмети, които ще се използват ще е доста по-широка и всяко училище има правото да избере тези предмети, които са му необходими за профила, който ще предложи за кандидатстване".

Тази година е много важно, след като учениците получат оценките от тестовете, да се пишат колкото се може повече желания. Защото има възможност, ако ученикът има среден резултат, а са написани например само осемте елитни софийски гимназии, той да не се класира.Така ще трябва да чака чак третото класиране, за да пренареди отново желанията си и намери някъде място. От министерството препоръчват този факт да се разяснява отрано на родителски срещи. Смятат също, че няма да има хаос при третото класиране, когато всеки невлязъл ще се опитва да го направи.

Диян Стаматов: "Няма такава вероятност, защото самото разпределение на децата, когато е централизирано детето отива на едно място, а не на няколко, така че подобен блокаж няма да настане".

Изпитите тази година ще бъдат по български език на 19 май, а по математика на 22 май. Подаването на документи за класиране в гимназиите ще е от 16 до 22 юни.Тази година това ще може да става и електронно. Класиранията отново ще са три и последно четвърто или " директорско " класиране. Трябва да се знае, че тази учебна година за последен път ще кандидатстват и сегашните осмокласниците, които не са влезли миналата година в гимназии след 7 клас. Те са над 27 хиляди и ще се борят да влязат в непрофилирани и професионални гимназии. Остава да се надяваме, че новите правила няма да донесат нови проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете почина от недохранване в Хасково
Дете почина от недохранване в Хасково
Нова електронна система за таксуване след 2 години в София
Нова електронна система за таксуване след 2 години в София