НОВИНИ

Реформаторския блок няма да прави опит за съставяне на правителство

Отново разнобой сред Реформаторите - след заседание на парламентарната група, Найден Зеленогорски обяви решението, че ще върнат мандата, след като го получат в понеделник от президента Плевнелиев. Малко по-късно от СДС реагираха с писмено становище, че позицията не е окончателна. Това било решение само на част от парламентарната група, с което те не са съгласни. От своя страна от Патриотичния фронт отново потвърдиха готовността си да приемат третия мандат и да се опитат да съставят правителство.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:26, 09.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Половин час беше необходим на събралите се членове на ПГ на реформаторите да излязат, според тях с окончателно и единодушно решение за връщане на мандата.

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на РБ: "Очевидно в този парламент няма реформаторско мнозинство, което би дало възможност за създаване на един нов кабинет, ние взехме решение, че при евентуално връчване на мандата на РБ ще го върнем веднага."

Колегите от ГЕРБ ясно казаха , че не биха подкрепили нов мандат в рамките на този парламент.Това за нас означава , че няма необходимото реформаторско мнозинство . Винаги сме казвали , че ключът е в колегите от ГЕРБ.

Според Зеленогорски президентът има време до понеделник да прецени на кого да даде третия мандат.

Това време очевидно се е сторило нужно и на лидера на СДС Божидар Лукарски, който малко по-късно чрез позиция на СДС изрази мнение, че решението не е окончателно, че то е на част от групата, взето е без гласуване и без кворум. Телевизионните камери обаче, показаха наличие на кворум, в който влизат и четирима представители на СДС. Беше уточнено, че още двама депутати са гласували дистанционно, има протокол от единодушното гласуване и той е подписан. От СДС поискаха в понеделник ново заседание на Изпълнителния съвет и ПГ на реформаторите за изготвяне на окончателно решение. Днес, обаче от парламентарната група отказаха отговор на това искане.

В позицията на двама се карат третия печели съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов потвърди , че патриотите са готови въпреки несъгласието на ГЕРБ да направят опит за съставяне на правителство.

Валери Симеонов: "Би трябвало в този мандат да се използват всички възможности за продължаване на работата на събранието и за продължаване на стабилността на България."

На ход е президентът Росен Плевнелиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици жители на Алепо са безследно изчезнали
Стотици жители на Алепо са безследно изчезнали
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Да се хванем за зелено
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Да се хванем за зелено