НОВИНИ

Нова електронна система за таксуване след 2 години в София

След около 2 години в градския транспорт в София ще бъде въведена обещаната нова електронна система за таксуването на пътниците. Тя по-справедливо ще може да отчита колко дължим за едно пътуване в зависимост от изминаваното разстояние или времето на пътуването. До тогава не се предвижда промяна на цените на билета и картите за градския транспорт.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
18:40, 09.12.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След въвеждането на електронната система за таксуване се очаква пътуването ни с градския транспорт да поевтинее, защото с един билет ще можем да се возим в различни превозни средства. Ще имаме право да избираме как да се таксуваме - за определено време, за дадено разстояние или и за двете.

Другото голямо предимство на електронната система е, че тя ще позволява да си купим билет или да си заредим картата през различни електронни устройства.

Християн Петров, ЦГМ: "Всеки може да го върши от къщи, може да го направи от своя мобилен телефон, или чрез банкова карта. Освен това ние можем да ползваме мобилния телефон или банковата карта като носител на превозния документ, т.е. билетът или картата може да бъде на телефона или на банковата ни карта."

Електронната система включва и видеонаблюдение. По този начин в ЦГМ ще има информация в реално време, колко пътници има в превозното средство. Това ще позволи да се прави по-гъвкав график и да се избегнат претъпкани или празни трамваи или автобуси.

За изграждането на системата, ще бъде обявена обществена поръчка.

Предвижда се тя да струва до 88 млн. лева, ще се изплаща разсрочено, като средствата ще бъдат осигурени от Центъра за градска мобилност.

Очаква се изпълнителят на проекта да бъде избран до лятото на следващата година.

Според общинарите, критериите за участие гарантират привличането на международни фирми с доказан опит в изграждането на подобни системи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коренна промяна в балообразуването за кандидатстване след 7 клас
Коренна промяна в балообразуването за кандидатстване след 7 клас
Импийчмънт на президента на Южна Корея
Импийчмънт на президента на Южна Корея