НОВИНИ

Политически злоупотреби с назначенията на здравни медиатори

Много общини са заявили нужда от здравни медиатори, които да работят с ромските общности. За 10 години здравните медиатори се утвърдиха като най-успешния модел за работа с уязвимите групи. Въпреки това, все още няма единни критерии за това какви хора и при какви условия могат да бъдат назначавани на тези длъжности. А това позволява злоупотреби и политически уволнения.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:15, 09.12.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Подборът за здравни медиатори е специален, те минават през медицински университети и всяка година се обучават допълнително. Но някои кметове решават, че ще назначават на тяхно място свои хора.

Проф. Ивайло Търнев, председател на фондация "Здравни проблеми на малцинствата": "Един здравен медиатор се изгражда страшно дълго време и е недопустимо по някакви политически причини той да бъде сменян."
Анифе Хасан, заместник председател на Националната мрежа на здравните медиатори: "Здравните медиатори биват използвани политически. И предизборно, да. Като биват заплашвани, че ако не им съдействат, съответно ще бъдат махнати. Карат ги да агитират общността."
Проф. Ивайло Търнев: "В Белица, където просто една прекрасна здравна медиаторка беше уволнена, само защото свекър й участва в някаква политическа кампания."

Случва се и да бъдат унижавани, дори малтретирани, карани да вършат и друга работа - като пазачи на парк, например. И за да не се случват подобни злоупотреби, мрежата на медиаторите, заедно с управляващите, изработиха ясни методични указания за работата на медиаторите. Те, обаче са отхвърлени.

Проф. Ивайло Търнев: "10 години след като тази програма се подкрепя от държавата и е създадена длъжностна характеристика, изведнъж се оказва, че сега трябва да се инициира проект за длъжностна характеристика, а методичните указания, които ние предложихме нямали правни основания."
Д-р Ангел Кунчев: "Главен държавен здравен инспектор: "Има някои правни пречки кой точно, как точно да ги разписва, и какво точно представляват дали стандартна оперативна процедура или методология или длъжностна характеристика. Но смятам, че това е технически проблем и във всички случаи ще намерим някакъв изход."

Само че никой не може да гарантира, колко време ще отнеме решаването на този технически проблем. Защото поредните избори чукат на вратата, за ужас на повечето медиатори, които съвестно си гледат работата.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Братоев: Метрото ще има разклонения към Слатина, Гео Милев и в Люлин
Стоян Братоев: Метрото ще има разклонения към "Слатина", "Гео Милев" и в "Люлин"
Българска фирма за производство на холограми с две награди на световен форум
Българска фирма за производство на холограми с две награди на световен форум