НОВИНИ

В Чехия и Словакия отбелязват 30 години от началото на Нежната революция

В Чехия и Словакия ще отбележат 30 години от студентските протести, които сложиха началото на Нежната революция и доведоха до падането на комунистическия режим в бивша Чехословакия.

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 17.11.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В Прага са планирани серия възпоменателни събития. Планиран е и разговор между премиерите от Вишеградската четворка. Към тържествената среща ще се присъединят още директорите на Националните музеи в Прага и Братислава, както и председателят на германския Бундестаг - Волфганг Шойбле.

Основното събитие ще бъде възстановка на студентския марш от ноември 89-та година.

В Чехия годишнината се отбелязва на фона на мащабни протести срещу премиера Андрей Бабиш. Антиправителствена демонстрация е планиран днес и в словашката столица Братислава.

Павел Зацек, бивш лидер на студентските протести: Живеем в странно време. То е огромен тест за това дали сме изградили демократична система достатъчно здрава, за да издържи факта, че имаме Комунистическа партия. Въпреки че е отслабена и дефакто е част от управляващата коалиция, начело с човек, недвусмислено свързан с миналия режим.
Томас Клвана, бивш лидер на студентските протести, журналист: Атмосферата е много нездравословна - появява се форма на самоцензуриране. Срещал съм се с колеги, които работят за т.нар. олигархични медии. Те казват - искам да направя нещо, но имам да плащам ипотека. Това ми напомня за 70-те и 80-те, когато хората казваха "не съм съгласен с комунистите, но искам детето ми да бъде прието в училище".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа годишнина от началото на протестите на Жълтите жилетки
Първа годишнина от началото на протестите на "Жълтите жилетки"
Издирват нападателя на въоръжен грабеж в газостанция в София
Издирват нападателя на въоръжен грабеж в газостанция в София