НОВИНИ

30% от децата биха се срещнали с непознат от социалните мрежи

30% от децата между 11 и 18 години биха се срещнали с непознат, който им е изпратил покана в социалните мрежи. Това показва проучване, представено на международна конференция в столицата, за изграждане на киберустойчиво общество. Организатори са Софийският форум за сигурност и посолството на кралство Нидерландия.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
22:38, 17.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Най-голямата опасност в интернет сме самите ние. Нашата дигитална грамотност определя доколко сме защитени.

Ерик Ян Койдек - специалист по стратегически комуникации в киберсигурността: Много хора си мислят, че данните им в интернет не са интересни за никого. Всяка информация е интересна за някого. И всяка информация може да се използва за нещо.
Мери Джо де Лю - специалист по киберзащита: Не вярвайте на никого в мрежата. Не кликайте на линкове, не пращайте пари на непознати. Всеки може да се представи за ваш близък. Само така може да имате сигурност.

Може да се доверим на интернет, но доверие, защитено с парола.

Ерик Ян Койдек - специалист по стратегически комуникации в киберсигурността: Вместо дума, по-добре е да използвате дълги изречения, например "Много съм щастлив, че посетих България".

И добре да познаваме технологиите обаче, не е достатъчно. Нужен е социален опит. Особено трудно е за децата - 50% признават, че не могат да разграничават вярната от невярната информация в мрежата.

Георги Апостолов - Безопасен интернет: Интернет не е технология, интернет не са рутерите, не е сигналът, не са кабелите. Интернет е социалната среда.

Интернет промени света. И създаде необходимостта постоянно да се адаптираме към дигиталната реалност. Най-важният съвет на специалистите - мислете критично. И си сменете паролата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски съд с нова мярка за украинските моряци
Руски съд с нова мярка за украинските моряци
28 души загинаха при катастрофа с туристически автобус на о-в Мадейра
28 души загинаха при катастрофа с туристически автобус на о-в Мадейра