НОВИНИ

40 питбули в общинския приют на Пловдив са с неясна съдба

3 години близо 40 кучета, порода питбул, тренирани за боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив. Животните бяха настанени там, след като полицията залови собствениците им, които вече са с условни присъди и глоби. Последната съдебна инстанция обаче реши конфискуваните кучета да бъдат предадени на Агенцията за безопасност на храните. Това създава прецедент у нас, защото Агенцията не осъществява такава дейност и няма бюджет за нея.

bnt avatar logo
от Ралица Колева
18:39, 20.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Директорът на областната агенция по храните в Пловдив е учуден и притеснен от съдебното решение.

Камен Янков, директор БАБХ-Пловдив: Ние по закон нямаме право на такава дейност, това е един вид стопанска дейност, ние нямаме право като организация, като държавна структура да имаме животновъден обект.

В търсене на решение вече текат преговори между общинския приют и регионалната структура на агенцията.

инж. Георги Божев, директор Зооветеринарен комплекс-Пловдив: Обсъдихме различни варианти, които биха дали възможност да се тръгне към процедура за одомашняване или някакъв начин тези животни да бъдат изкарани от приюта и да намерят нови собственици евентуално.

Най-важното ще бъде изборът на осиновители, за да не попаднат кучетата в нови схеми за боеве, категорични са експертите. Много неправителствени организации вече са заявили желание да помагат при търсенето на нови стопани. С животните трябва да се работи допълнително, защото все още проявяват агресия при срещи с други кучета. Затова и се отглеждат в индивидуални клетки.

д-р Веселин Бекирски, управител на общинския приют: Можем да влезем при тях, може да се докосват, да се галят. Най-много прекалено ентусиазирано да изявят любовта си, ..но с други животни - не ги харесват.

До момента престоят на всяко едно от кучетата е струвал на общинския бюджет близо 6 000 лв. Всички са кастрирани и в добро здравословно състояние, уверяват от приюта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна плащането на изравнителните сметки за парното и топлата вода в София
Започна плащането на изравнителните сметки за парното и топлата вода в София
Специалистите по здравни грижи ще могат да отварят кабинети
Специалистите по здравни грижи ще могат да отварят кабинети